by Work the World

Sri Lanka: je raakt er niet uitgekeken – én niet uitgegeten. Op straat of in een restaurant, overal in Sri Lanka zijn talloze lekkernijen te krijgen. Bereid je voor op aardig wat pit, want ze houden er van spicy food. Hier onze Top 5 met must-tastes voor jouw bezoek aan dit heerlijke land!

1. Street food

TRAVEL

Sri Lanka heeft ontzettend veel ‘street food’: eten dat je op straat kunt kopen bij een kraampje of bij die man met manden vol maiskolven op zijn rug. Niet alleen kun je zo letterlijk de sfeer van Sri Lanka proeven en kennis maken met de vriendelijke locals, alles is ook nog eens heel lekker! Kikkererwten (chick peas), zoute maiskolven (een beetje melig), king coconut (drinken uit een kokosnoot, proberen!), groente roti, patti’s (een soort samosa met aardappel en vis) en loempia’s (egg rolls). Loopt het water je al in de mond?

2. Sri Lankan curry

TRAVEL

In tegenstelling tot de meest bekende curries uit o.a. India, is de Sri Lankaanse curry altijd pittig. Van alle lokale groentes, vruchten en specerijen zijn de Sri Lankanen in staat om curry te maken. Onder de locals is dhal het meest populair: een linzencurry. Daarbij wordt veel, heel veel, gedroogde vis gebruikt om alles een zoute smaak te geven. In Sri Lanka is de dhal uitgebreider dan in bijvoorbeeld Nepal; hier voegen ze ook kaneel, vis, pepers en tomaat toe.

3. Koththu

Koththu (Kottu) is een soort roti, maar dan niet in pannenkoekvorm. Kottu wordt op traditionele wijze ‘gechopt’ met twee vierkante messen tot hele fijne stukjes. Iedere kottu-bereider heeft zijn eigen ‘hakritme’ waarop hij de maaltijd bereidt. Door de kottu worden kruiden en naar keuze vlees, vis of ei gehakt.

4. Halapa & Coconut pancake

Coconuts in Sri Lanka

Voor de zoetekauwen heeft Sri Lanka ook veel lekkere dingen, die vaak ook nog gezond zijn. Bijvoorbeeld Halapa; een traditionele zoetigheid, gemaakt van bloem, kokos, honing en zout, gewikkeld in een blad van de ‘kanda’-plant. Licht zoet en als je eenmaal begint, kun je het meestal niet bij één laten! De coconut pancake is een dikke, sponzige opgerolde pannenkoek, gevuld met verse kokos en suiker. Dit kun je overal krijgen en is heerlijk als tussendoorsnack. Sommige pancake bakkers rijden rond in een kleine bakkerij op wielen – omdat ze allemaal hetzelfde liedje draaien, kun je ze altijd horen aankomen!

5. Stringhoppers & Appa’s

Sri Lankanen ontbijten vaak met witte of rode rijst met coconut sambal; een pasta van kokos en sambal die het eten lekker pittig maakt. Daarnaast zijn er nog 2 lekkernijen die vaak als ontbijt geserveerd worden. Stringhoppers en Appa’s. Een Appa is een luchtig pannenkoekje met kokosmelk en palmwijn (toddy). Je kunt ze gewoon zo eten, maar ook vragen om een gebakken ei in het midden. Doordat appa’s in een miniwok gebakken worden, zijn de omhoog staande randen lekker knapperig en blijft het midden gewoon zacht. Stringhoppers zijn iets heel anders: gestoomde rijstnoedels in spiraalvorm, geserveerd met coconut sambal en dhal (linzencurry). Je begint je dag dus altijd goed in Sri Lanka!

#Begrip TIP: alles wat op Sri Lanka (heel) pittig, spicy, is, noemen ze ‘devilled’. Dit is een veel voorkomende term die handig is om te onthouden!

#Etiquette TIP: op Sri Lanka eet men altijd met de handen. Bij voorkeur met je rechterhand, omdat de linker gebruikt wordt bij het toiletteren. Meer over etiquette en gebruiken vind je in de blog “Gebruiken en begroetingen Sri Lanka style”. Ook hebben we een te gekke blog over Ella - de must-see als je in Sri Lanka bent.

Lees meer over onze medische stages in Sri Lanka.

Wat bieden onze gezondheidszorg stages?

Een Work the World stage biedt je de kans om een klinische stage te volgen in een ontwikkelingsland. Je brengt tijd door in een ziekenhuis met weinig middelen en ziet er ongebruikelijke behandelmethoden en vergevorderde aandoeningen. Je kunt zelfs de afdelingen kiezen waarop je mee wilt lopen. Meer informatie vind je hier.

HOE LANG DUURT EEN WORK THE WORLD GEZONDHEIDSZORG STAGE?

De minimale stageduur is een week, maar veel studenten gezondheidszorg gaan tussen de 4 tot 8 weken mee. Het maximum aantal stageweken is 12. Lees hier meer.

WELKE GEZONDHEIDSZORG STUDIES KOMEN IN AANMERKING VOOR EEN WORK THE WORLD STAGE?

Work the World organiseert begeleide stages voor de volgende studies: 1. Verpleegkunde 2. Geneeskunde 3. Verloskunde 4. Fysiotherapie 5. Radiografie (MBRT) 6. Farmacie 7. Tandheelkunde 8. Ergotherapie

Zoek naar blogpost