WAAROM EEN TANDARTS STAGE IN HET BUITENLAND?

Een tandarts stage in het buitenland is je kans om een klinische stage te doen in een ziekenhuis met weinig middelen in een ontwikkelingsland.

Jij kiest de bestemming waar je naartoe wilt gaan voor je stage tandheelkunde (vrijwilligerswerk) en de gebieden waarin je ervaring wilt opdoen, of het nu gaat om kaak- en aangezichtschirurgie, algemene mondhygiëne of iets anders.

Het doel van zo'n tandarts stage is dat je een ander gezondheidszorgsysteem kunt zien dan je eigen systeem. Tijdens een stage tandarts in het buitenland doe je ervaring op met behandelmethoden en aandoeningen die je waarschijnlijk nog niet eerder zag.

Je zult gevallen van bederf zien die veel verder gaan dan wat je eerder hebt gezien. Je leert hoe sociaal-culturele kwesties van invloed zijn op patiënten en je zult ook zien hoe lokale specialisten zich aanpassen aan de uitdagingen ontstaan door een tekort aan apparatuur.

 

DE KLINISCHE ERVARING

Het soort klinische tandheelkundige ervaring dat je opdoet tijdens een stage tandheelkunde in het buitenland gaat over het verkrijgen van inzicht en het uitdagen van alles wat je al weet. Je zult snel beseffen dat dingen die we in Nederland en België als vanzelfsprekend beschouwen, zoals cosmetische tandheelkunde, op de meeste van onze bestemmingen vaak totaal onhaalbaar zijn.

Dingen die je op zullen vallen tijdens je tandarts stage zijn:

 • Een gebrek aan middelen en het gebruik van verouderde apparatuur
 • Slechte mondhygiëne (veel kinderen hebben ernstig bederf)
 • Ontbreken van sterilisatieprocedures
 • Eerste bezoek in extreem late stadia en vergevorderde aandoeningen

Je zult tijdens je tandheelkunde vrijwilligerswerk ook grote verschillen zien in de grondbeginselen van de tandheelkunde. Zo is er bijvoorbeeld op veel van onze bestemmingen bijna geen preventieve tandzorg. Het redden van de tand is een secundaire zorg, omdat de procedures voor de meeste patiënten simpelweg te duur zijn.

Je tandarts stage in het ziekenhuis loopt van maandag tot en met vrijdag, zodat je 's avonds en in het weekend de door jou gekozen bestemming kunt verkennen.

WAT IS INBEGREPEN?

Onze ondersteuning bij onze projecten in het buitenland begint op het moment dat je contact opneemt over je tandheelkunde stage en eindigt pas na terugkomst van je stagereis.

De service omvat alle onderdelen en is ontworpen om alle stress bij het plannen van een tandarts stage in het buitenland weg te nemen.

Bij ons krijg je:

Een op maat gemaakte tandarts stage (vrijwilligerswerk) op de door jou gekozen afdeling | Uitgebreide reisvoorbereiding | 24/7 ondersteuningsteam ter plekke | Gecaterde privé-accommodatie | Luchthaventransfer bij aankomst

Aankomst is elke zondag, 52 weken per jaar. Dit betekent dat je kunt reizen wanneer het jou uitkomt. De minimale stageduur is twee weken.

Voor een meer gedetailleerde stap-voor-stap handleiding over onze tandheelkundige projecten en hoe onze service werkt, klik hier.

REISMOGELIJKHEDEN

De focus van je reis ligt op je klinische tandarts stage, maar natuurlijk heb je naast je vrijwilligerswerk ook genoeg tijd buiten het ziekenhuis om het land waar je naartoe bent gereisd te ervaren.

Of je nu liever alleen of met een groep reist, weekendtrips zijn een bijzonder hoogtepunt. Je hebt meer dan genoeg mogelijkheden voor avontuur en culturele onderdompeling.

WAAR MOET IK BEGINNEN?

Stap één is met ons te praten. Ons team van experts staat klaar om je te helpen met de ideeën voor een tandarts stage en onze tandheelkundige projecten in het buitenland, om je vragen te beantwoorden en om je tandheelkunde stageplaats veilig te stellen als het zover is.1

Neem contact met ons op via het korte aanvraagformulier.

TANDARTS STAGE IN HET BUITENLAND

Bestemmingen voor je tandarts stage

Ghana - Takoradi
TAKORADI MAIN IMAGE
Leer meer

Tijdens je buitenlandse tandarts stage in Ghana krijg je te maken met preventieve gezondheidscontroles, extracties en optioneel zelfs een (observerende) plaatsing op de KNO-afdeling. Je zult ook de gemeenschap intrekken om te observeren bij tandheelkundige behandelingen op straat. Lees hier meer over de onvergetelijke tandheelkunde stage ervaringen van studenten in Takoradi, Ghana.

+ More
TAKORADI MAIN IMAGE

Sri Lanka - Kandy
KANDY MAIN IMAGE
Leer meer

Net als de omgeving is je (vrijwillige) tandarts stage hier volledig uniek. Ons programma Tandheelkunde Buitenland is zo ingedeeld dat je rouleert tussen verschillende afdelingen, van orthodontie tot polikliniek en aangezichtschirurgie. Lees hier meer over de unieke tandheelkunde vrijwilligerswerk ervaringen van studenten in Kandy.

+ More
KANDY MAIN IMAGE

Tanzania - Dar es Salaam
DAR ES SALAAM MAIN IMAGE
Leer meer

Een tandarts stage in Dar es Salaam, Tanzania biedt studenten tandheelkunde dé kans om alle aandacht op orale chirurgie, orale pathologie en medicatie te richten, maar ook preventieve tandheelkunde, protheses en parodontologie zijn hier de focus. Tijdens je (vrijwillige) stage tandarts observeer je typische gevallen voor Tanzania: veel mensen lijden er bijvoorbeeld aan fluorose door vervuild water en een slecht dieet.

+ More
DAR ES SALAAM MAIN IMAGE

Nepal - Kathmandu
KATHMANDU MAIN IMAGE
Leer meer

Nepalezen moeten grote afstanden afleggen voor medische zorg, waardoor je tijdens een tandheelkunde vrijwilligerswerk stage in Kathmandu vaak aandoeningen zal zien die ver gevorderd zijn. Onder begeleiding heb je de kans om tijdens je stage tandheelkundige taken uit te voeren zoals routine check-ups, abcesoperaties, restauraties en eventueel extracties. Tijdens een tandarts stage in Nepal heb je tevens de kans om het beste van Kathmandu te ontdekken; een bruisende stad waar je steeds een combinatie voelt tussen oud en nieuw. Lees hier meer over de uitdagende stage ervaringen van tandheelkundestudenten in Kathmandu.

+ More
KATHMANDU MAIN IMAGE

"We visited ancient squares and temples, like Durbar Square, and went to see the view from the top of Chandragiri Hills. It was incredible."

Tom Phillips, University of Sheffield 2023

Lees Meer

"A lot of the time we were working with no x-rays. This meant a lot of procedures, such as extractions for example were kind of performed blind."

Stefan Gabora, Iuliu Hatieganu University of Medicine 2022

Lees Meer

"Wat mij opviel was dat de kennis van de tandartsen hier erg goed is. Het ontbreekt ze echter aan de juiste materialen. Vooral bij het vullen is dit goed te merken".

Merel van Soest , 2020

Lees Meer

"Due to the lack of resources, rubber dams and rotary instruments were not readily available."

Leo Sim, Queen's University, Belfast 2019

Lees Meer

"Ghana does have many of the same treatments available as we do at home, but many people cannot afford it."

Tess Everatt, University of Sheffield 2018

Lees Meer

WAT HEBBEN ONZE TANDHEELKUNDE STAGES TE BIEDEN?

Een tandheelkunde stage van Work the World biedt jou de mogelijkheid een klinische stage te lopen in een onderontwikkeld land. Je brengt tijd door in een ziekenhuis met weinig middelen en ziet onbekende praktijken en vergevorderde condities. Je kunt zelfs de afdelingen kiezen waartussen jij wilt roteren. Lees hier meer.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN WORK THE WORLD STAGE?

De voordelen van onze ergotherapie stages zijn o.a.:

 • Je breidt je klinische kennis en skill set uit
 • Je krijgt meer zelfvertrouwen, wordt zelfstandiger en vindingrijker 
 • Je maakt jezelf aantrekkelijker voor werkgevers 
 • Je reist
 • Je persoonlijke en professionele netwerk wordt groter
 • Je scherpt je communicatie skills aan 

WELKE GEVALLEN KOM JE TEGEN TIJDENS JE STAGE TANDHEELKUNDE?

Je ziet gevallen als:

 • Ernstige pulpitis, gingivitis en parodontitis bij jonge mensen
 • Diverse orale kankers
 • Orale abcessen
 • Maxillofaciaal trauma
 • Gespleten gehemelte / gespleten lip

HOE LANG DUURT EEN WORK THE WORLD TANDHEELKUNDIGE STAGE?

Een Work the World stage duurt zo lang als je wilt. Onze minimale duur is een week, maar veel tandheelkunde studenten gaan tussen de 2 en 5 weken mee. Er is geen maximaal aantal weken dat je kunt reizen.