WAAROM EEN TANDarts STAGE IN HET BUITENLAND?

Een tandarts stage in het buitenland is je kans om een klinische stage te doen in een ziekenhuis met weinig middelen in een ontwikkelingsland.

Jij kiest de bestemming waar je naartoe wilt gaan en de gebieden waarin je ervaring wilt opdoen, of het nu gaat om kaak- en aangezichtschirurgie, algemene mondhygiëne of iets anders.

Het doel van zo'n tandarts stage of is dat je een ander gezondheidszorgsysteem kunt zien dan je eigen systeem. Tijdens een stage tandarts in het buitenland doe je ervaring op met behandelmethoden en aandoeningen die je waarschijnlijk nog niet hebt meegemaakt.

Je zult gevallen van bederf zien die veel verder gaan dan wat je eerder hebt gezien. Je leert hoe sociaal-culturele kwesties van invloed zijn op patiënten. Je zult ook zien hoe lokale specialisten zich aanpassen aan de uitdagingen die het gevolg zijn van een tekort aan apparatuur.

 

DE KLINISCHE ERVARING

Dit soort klinische ervaring gaat over het verkrijgen van inzicht en het uitdagen van wat je al weet. Je zult snel beseffen dat dingen die we in Nederland en België als vanzelfsprekend beschouwen, zoals cosmetische tandheelkunde, op de meeste van onze bestemmingen vaak totaal onhaalbaar zijn.

Een aantal dingen die je op zullen vakken zijn onder andere:

 • Een gebrek aan middelen en het gebruik van verouderde apparatuur
 • Slechte mondhygiëne (veel kinderen hebben ernstig bederf)
 • Ontbreken van sterilisatieprocedures
 • Eerste bezoek in extreem late stadia en vergevorderde aandoeningen

Je zult ook grote verschillen zien in de grondbeginselen van de tandarts. Zo is er bijvoorbeeld op veel van onze bestemmingen bijna geen preventieve tandheelkunde. Het redden van de tand is een secundaire zorg, omdat de procedures voor de meeste patiënten simpelweg te duur zijn.

Je stage in het ziekenhuis loopt van maandag tot en met vrijdag, zodat je 's avonds en in het weekend de door jou gekozen bestemming kunt verkennen.

 

WAT IS INBEGREPEN?

Onze ondersteuning begint op het moment dat je contact opneemt en eindigt pas na terugkomst van je reis.

De service omvat alle onderdelen en is ontworpen om alle stress bij het plannen van een tandarts stage in het buitenland weg te nemen.

Ook krijg je bij ons:
Een op maat gemaakte tandarts stage op de door jou gekozen afdeling | Uitgebreide reisvoorbereiding | 24/7 ondersteuningsteam ter plekke | Gecaterde privé-accommodatie | Luchthaventransfer bij aankomst

Aankomst is elke zondag, 52 weken per jaar. Dit betekent dat je kunt reizen wanneer het jou uitkomt. De minimale stageduur is twee weken.

Voor een meer gedetailleerde stap-voor-stap handleiding over hoe onze service werkt, klik hier.

REISMOGELIJKHEDEN

De focus van je reis ligt op je klinische stage, maar natuurlijk heb je ook genoeg tijd buiten het ziekenhuis om het land waar je naartoe bent gereisd te ervaren.

Of je nu liever alleen of met een groep reist, weekendtrips zijn een bijzonder hoogtepunt. Van raften op de Zambezi tot trektochten door het Himalaya-gebergte; je hebt meer dan genoeg mogelijkheden voor avontuur en culturele onderdompeling.

WAAR MOET IK BEGINNEN?

Stap één is met ons te praten. Ons team van experts staat klaar om je te helpen met de ideeën voor tandarts stages, om je vragen te beantwoorden en om je stageplaats veilig te stellen als het zover is.

Neem contact met ons op via het korte aanvraagformulier.

TANDARTS STAGE IN HET BUITENLAND

FLEXIBEL BOEKEN

Onze programma’s zijn open! Je kunt je Work the World stage in het buitenland met het volste vertrouwen boeken. Als je je plaats eenmaal hebt vastgelegd, kun je onbeperkt je reisdata wijzigen, helemaal gratis.

oNTDEK HOE

Bestemmingen voor je tandarts stage

Ghana - Takoradi
TAKORADI MAIN IMAGE
Leer meer

Tijdens je buitenlandse stage in Ghana krijg je te maken met preventieve gezondheidscontroles, extracties en optioneel zelfs een (observerende) plaatsing op de KNO-afdeling. Je zult ook de gemeenschap intrekken om te observeren bij behandelingen op straat. Lees hier meer over de onvergetelijke stage ervaringen van tandheelkundestudenten in Takoradi, Ghana.

+ More
TAKORADI MAIN IMAGE

Sri Lanka - Kandy
KANDY MAIN IMAGE
Leer meer

Net als de omgeving is je (vrijwillige) klinische stage hier volledig uniek. Het programma is zo ingedeeld dat je rouleert tussen verschillende afdelingen, van orthodontie tot polikliniek en aangezichtschirurgie. Lees hier meer over de unieke stage ervaringen van tandheelkundestudenten in Kandy.

+ More
KANDY MAIN IMAGE

Mexico - Merida
Leer meer

60 procent van de Mexicanen vertoont tekenen van paradontale ziekten, waaruit blijkt dat veel mensen slechts beperkt toegang hebben tot zowel informatie als preventieve standaardbehandelingen. Er vinden vullingen en gebitsrestauraties plaats, maar doordat veel patiënten pas in een laat stadium komen, zullen sommige gevallen ernstiger zijn dan je gewend bent. Klik op de INFORMEER NU-knop voor meer informatie.

+ More

Tanzania - Dar es Salaam
DAR ES SALAAM MAIN IMAGE
Leer meer

Een medisch stage in Dar es Salaam, Tanzania biedt studenten tandarts dé kans om alle aandacht op orale chirurgie, orale pathologie en medicatie te richten, maar ook preventieve tandheelkunde, protheses en parodontologie zijn hier de focus. Gedurende je (vrijwillige) stage tandarts observeer je typische gevallen voor Tanzania: veel mensen lijden immers aan fluorose door vervuild water en een slecht dieet. 

+ More
DAR ES SALAAM MAIN IMAGE

Zambia - Lusaka
Leer meer

Als enige in de stad biedt ons partnerziekenhuis patiënten gratis of minder dure zorg. Alle standaardprocedures worden hier uitgevoerd zoals gebitsrestauratie en het plaatsen van vullingen, maar door gebrek aan voorlichting over orale hygiëne komen mensen vaak pas in een laat stadium. Hierdoor heb je er veel meer kans om ernstige gevallen tegen te komen dan thuis. Ook kun je er observeren bij maxillofaciale chirurgie.

+ More

Nepal - Pokhara
POKHARA MAIN IMAGE
Leer meer

Je (vrijwillige) stage als tandarts bestaat uit het observeren en eventueel assisteren bij een breed scala aan procedures, zoals extracties, vullingen, wortelkanaalbehandeling, RCT en eventueel schisis-operaties. Boor ook gerust de kennis aan van het hoofd van de afdeling: hij is namelijk kaakchirurg. Lees hier meer over de bijzondere stage ervaringen van tandheelkundestudenten in Pokhara.

+ More
POKHARA MAIN IMAGE

Nepal - Kathmandu
KATHMANDU MAIN IMAGE
Leer meer

Nepalezen moeten grote afstanden afleggen voor medische zorg, waardoor je tijdens een tandheelkundig project in Kathmandu vaak aandoeningen zal zien die ver gevorderd zijn. Onder begeleiding heb je de kans om je tijdens je (vrijwillige) stage als tandarts taken uit te voeren zoals routine check-ups, abces operaties, restauraties en eventueel extracties. Tijdens een klinische stage in Nepal heb je tevens de kans om het beste van Kathmandu te ontdekken, een bruisende stad waar je steeds een combinatie voelt tussen oud en nieuw. Lees hier meer over de uitdagende stage ervaringen van tandheelkundestudenten in Kathmandu.

+ More
KATHMANDU MAIN IMAGE

Indonesië - Yogyakarta
Leer meer

Je eerste paar uur naast de tandartsstoel in Yogyakarta is een spoedcursus over de tandheelkundige gezondheidstoestand in Indonesië. Vanaf dag één zal duidelijk zijn dat het thuis aanleren van mondverzorging (en het promoten van minder suikerinname) hier geen prioriteit is geweest. Patiënten hebben de neiging om alleen voor behandeling te kiezen als er pijn is, wat betekent dat de preventieve tandarts hier minder ontwikkeld is dan in Nederland. Een belangrijke drempel voor patiënten is de prijs. Tandheelkundige zorg is in Indonesië noch gratis, noch gesubsidieerd, dus het gemiddelde salaris dekt geen tandbesparende procedures, laat staan regelmatige controles.

+ More

"Wat mij opviel was dat de kennis van de tandartsen hier erg goed is. Het ontbreekt ze echter aan de juiste materialen. Vooral bij het vullen is dit goed te merken".

Merel van Soest , 2020

Lees Meer

"Due to the lack of resources, rubber dams and rotary instruments were not readily available."

Leo Sim, Queen's University, Belfast 2019

Lees Meer

"I got to watch lots of interesting cases such as a salivary gland stone removal"

Abbie Colley, Dundee University 2019

Lees Meer

"Ghana does have many of the same treatments available as we do at home, but many people cannot afford it."

Tess Everatt, University of Sheffield 2018

Lees Meer

"The resilience of the patients—and the people of Tanzania in general—astounded me."

Tessa Jensen, University of Adelaide 2018

Lees Meer

WAT HEBBEN ONZE TANDHEELKUNDE STAGES TE BIEDEN?

Een tandheelkunde stage van Work the World biedt jou de mogelijkheid een klinische stage te lopen in een onderontwikkeld land. Je brengt tijd door in een ziekenhuis met weinig middelen en ziet onbekende praktijken en vergevorderde condities. Je kunt zelfs de afdelingen kiezen waartussen jij wilt roteren. Lees hier meer.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN WORK THE WORLD STAGE?

De voordelen van onze ergotherapie stages zijn o.a.:

 • Je breidt je klinische kennis en skill set uit
 • Je krijgt meer zelfvertrouwen, wordt zelfstandiger en vindingrijker 
 • Je maakt jezelf aantrekkelijker voor werkgevers 
 • Je reist
 • Je persoonlijke en professionele netwerk wordt groter
 • Je scherpt je communicatie skills aan 

NAAR WELKE BESTEMMINGEN KAN IK VOOR MIJN TANDHEELKUNDE STAGE?

Work the World organiseert geneeskunde stages in Afrika, Azië of Latijns-Amerika, met plekken in 9 verschillende landen: 1. Tanzania 2. Zambia 3. Vietnam  4. Indonesie 5. Mexico 6. Ghana 7. De Filipijnen 8. Nepal 9. Sri Lanka

WELKE GEVALLEN KOM JE TEGEN TIJDENS JE STAGE TANDHEELKUNDE?

Je ziet gevallen als:

 • Ernstige pulpitis, gingivitis en parodontitis bij jonge mensen
 • Diverse orale kankers
 • Orale abcessen
 • Maxillofaciaal trauma
 • Gespleten gehemelte / gespleten lip

HOE LANG DUURT EEN WORK THE WORLD TANDHEELKUNDIGE STAGE?

Een Work the World stage duurt zo lang als je wilt. Onze minimale duur is een week, maar veel tandheelkunde studenten gaan tussen de 2 en 5 weken mee. Er is geen maximaal aantal weken dat je kunt reizen.