by Work the World

Ella ligt ten zuiden van Kandy en is dus heel gemakkelijk te bezoeken voor een paar dagen tijdens je stage. In twee of drie dagen op deze plek kom je helemaal tot rust en ontdek je hoeveel moois Sri Lanka te bieden heeft.

Ella is zo’n populair stadje vanwege vier dingen:

de sfeer en omgeving zijn zo uit een paradijselijke droom gegrepen (1);

je kunt hier de mooiste treinreis ter wereld maken én vastleggen op de foto (2);

dit is de plek om wandeltochten te maken naar de letterlijke hoogtepunten van je reis (3);

hier bewonder je de theeplantages en ambachtelijke pluktechnieken en kun je natuurlijk ook zelf een zakje thee mee naar huis nemen (4).

Uitzicht & verkoeling

TRAVEL

Je vindt het kleine stadje Ella op zo’n 3400 feet hoogte in de bergen. Daarom is het er minder warm dan in de rest van het land en leent het klimaat zich uitstekend voor de mooiste wandeltochten. Tegelijkertijd is het er warm genoeg om lekker buiten te zitten en te genieten van het uitzicht. Want vergeet vooral het uitzicht niet: Ella laat je uitkijken over de Zuidelijke bergketens van Sri Lanka, waar theeplantages floreren tot aan de horizon.

Voor nog meer verkoeling rijd je in vijftien minuten naar de Ravana Waterval. 25 meter aan ijskoud water klettert in deze tropische setting naar beneden. Bovendien de ideale plek om de lokale cultuur van dichtbij te leren kennen. Je kunt met de locals zwemmen onderaan de waterval – als je het koude water geen probleem vindt, of maak gezellig een praatje bij een van de vele eetkraampjes die er in het weekend staan.

Treinreis Ella-Haputale

TRAVEL

Een van de beste manieren om in het buitenland rond te reizen, is met de trein. Je kunt in alle rust genieten van het uitzicht en de plekken waar je langs komt. Tegelijkertijd zit je midden tussen de bruisende setting van de lokale bevolking. Je krijgt dus alles mee!

De treinreis van Haputale naar Ella is een van de mooiste treinreizen ter wereld. Je rijdt door het glooiende landschap van theeplantages en hebt een onbeperkt zicht op alle dagelijkse taferelen die zich daar afspelen. Leun rustig achterover; de trein gaat niet hier namelijk niet zo snel, en laat de oogverblindende uitzichten lekker op je inwerken.

Als je ook van de trein zelf een mooi plaatje wilt schieten, kun je dat het beste doen vanaf de Demodara Nine Arch Bridge bij Gotuwala. De indrukwekkende brug bestaat volledig uit cement. Het verhaal gaat dat tijdens de bouw de Eerste Wereldoorlog uitbrak, waardoor er een gebrek aan staal ontstond. De lokale bevolking besloot het toen maar zelf te doen, met de middelen die ze wel tot hun beschikking hadden: bakstenen en cement. Je kunt er langs het spoor lopen en een foto maken van de trein als deze voorbij komt.

Klimmen naar het uitzicht

TRAVEL

In Ella moet je zijn voor het uitzicht en het beste uitzicht heb je altijd vanaf de top. Afhankelijk van je wandelvaardigheden of ambities op dat gebied, kun je verschillende routes kiezen. Daarbij geldt wel: hoe hoger je komt, hoe spectaculairder het uitzicht!

Little Adams Peak is het kleine broertje van Adams Peak. Je loopt in ongeveer twee uur naar de top. Hoewel dit de meest lichte variant is van de wandelingen, moet je wel rekenen op een stevige klim gedurende die twee uur. Onderweg kom je theeplantages, oude bruggen en afgelegen dorpjes tegen. Wil je er echt snel over doen? Dan kun je ook een scooter huren om hobbelend mee naar boven te gaan.

Een trapje hoger is de variant naar Ella Rock. Je stapt stevig door de jungle gedurende vier uur voordat je het hoogste punt in de regio bereikt. Hoewel de temperaturen in Ella lager liggen dan in de rest van Sri Lanka, is het nog altijd aan te raden om vroeg in de ochtend op pad te gaan. Minder warm, nog mooiere uitzichten. Zorg voor een goed lunchpakket, want dat zul je nodig hebben!

Theeplantages

TRAVEL

Sri Lanka is het land van de thee. In de regio van Ella vind je dan ook verschillende theeplantages die je maar wat graag laten zien hoe zij te werk gaan. Welke theefabriek je uiteindelijk kiest, zorg dat je ’s ochtends op bezoek gaat. Dan weet je zeker dat de machines nog aan staan en je dus echt kunt zien hoe een theefabriek nu eigenlijk werkt. Bovendien pik je dan ook nog eens de mooiste uitzichten mee, want daar gaat het in Ella toch ook vooral om.

Niet alle theefabrieken zijn even goed bereikbaar. Lipton’s Seat is te bereiken met een stevige wandeling en een tuk-tuk die je van tevoren moet bespreken, maar je kunt er heerlijk ontspannen door de theetuinen lopen en van de zonsopkomst genieten. Ook bij Dambatenne Tea Factory kom je aan met een tuk-tuk en hier krijg je een mooi kijkje in de ambachtelijke pluktechnieken en het huidige proces. Bij Halpewatte Tea Factory leer je alles over het proces en kun je na afloop van de tour thee shoppen om mee naar huis te nemen.

Kortom, Ella heeft van alles wat en is een heerlijke getaway in Sri Lanka! Wil jij jouw stage lopen in Sri Lanka en al deze pracht en praal zelf ontdekken? Bekijk dan hier de mogelijkheden.

Lees meer over onze medische stages in Sri Lanka.

Zoek naar blogpost