2016

Pharmacy, Ghana Takoradi

Margaux Lemmens studeert aan KU Leuven.

The end of an era: dit jaar studeerde ik af als apotheker. Reeds jarenlang was ik geboeid door een avontuur naar het buitenland, een memorabele afstudeerreis stond echter ook hoog op mijn verlanglijst. Een Work the World trip naar Takoradi, Ghana vormde een ideale combinatie.    

Margaux Lemmens

De start in het ziekenhuis was wat ongewoon. Als apotheker dien je jezelf naar voren te schuiven, een beetje lef zal er voor zorgen dat je klinisch zeer interessante patiënten mag observeren. Een Afrikaans gezapig tempo aannemen, een enthousiaste voorstelling van jezelf als apotheker en een streepje lokaal Fantedialect hielp ons verder tot bij het touren met de dokter en zelfs meevolgen van enkele operaties. ’s Avonds kan je een avond meewerken in een openbare apotheek, die vormt het kloppend hart van de gemeenschap. De apothekers voeren bloeddruk-, malaria-, en glucosetesten uit, ook mogen ze zelf voorschrijven. Innovatief voor Belgische farmaciestudenten.

Waar het dagelijkse leven in het ziekenhuis als apotheker soms een zoektocht was, vormden het huis, mezelf en de medestudenten vanaf het eerste ogenblik een match made in heaven.

De studenten waren ongedwongen en joviaal en de sfeer in het huis was warmhartig. Voor ik deze trip startte had ik louter nagedacht over het professionele aspect van deze reis. De medestudenten en het fijne personeel in het huis waren minstens van even groot belang. Het is een goede leerschool om ’s avonds te discussiëren over ideeën, zowel medisch gericht als over elk ander levensonderwerp. Een verbetering van je Engelse kennis is mooi meegenomen.

Margaux Lemmens

De Village Experience is een sterke aanrader voor apothekers die Takoradi als bestemming kiezen. Voor de échte African experience ga je best een week naar een dorp waar de elektriciteit even onvoorspelbaar is als de aanwezigheidsuren van sommige Afrikaanse dokters. Het gastgezin en de back-to-basic-voorzieningen creëren een unieke sfeer die je moet ervaren voor huiswaarts keert. Het ziekenhuis in de meeste dorpen is kleinschalig, waardoor je je als apotheker kan profileren en je makkelijk in overleg kan treden met artsen en andere gezondheidsverstrekkers. Interessante operaties en casussen, dialogen over de keuze van bepaalde medicatie, en ook het verdelen van geneesmiddelen kwamen hier aan bod.

Margaux Lemmens

Takoradi en Work the World vormen een ideale keuze voor medische studenten die zoeken naar een gastvrije bestemming. In het weekend zijn er tal van bezienswaardigheden die nog niet bekend zijn bij de grote toeristische massa, een echte meerwaarde. Work the World medewerkers in het huis staan klaar om je te helpen bij elk probleem. 

Search Reviews