2018

Pharmacy, Peru Arequipa

Froucke van Gosliga studeert aan Rijksuniversiteit Groningen.

Ik heb altijd al de droom gehad om een reis naar het buitenland te maken, maar tijdens mijn studie was het er nooit van gekomen. Dus toen ik klaar was met mijn studie farmacie wist ik al dat ik niet meteen aan het werk wilde. Ik wilde graag op reis, maar daarnaast ook ervaring opdoen met farmacie in het buitenland. De keuze voor Peru was snel gemaakt, aangezien de cultuur me erg aansprak, en ook omdat ik nog niet zoveel wist over dit land. Daarnaast was Peru een uitstekend beginpunt voor een reis door Zuid Amerika. Wat me vooral ook aansprak aan deze stage was dat ik op verschillende afdelingen mee zou kunnen lopen, om op die manier veel van het ziekenhuis te kunnen zien. Ook sprak het mij aan dat ik een Spaanse taalcursus kon doen voorafgaand aan de stage. Ik had altijd al eens een nieuwe taal willen leren, dus dit was de perfecte kans!

Groetjes Froucke

Work the World raadde mij wel aan om van te voren ook alvast wat basiskennis van de Spaanse taal op te doen, zodat ik in Arequipa tijdens de individuele lessen hierop kon voortbouwen. Ik vond het erg handig om op mijn MyTrip page te kunnen zien welke voorbereidingen ik allemaal moest treffen. Daarnaast was er allemaal leuke en bruikbare informatie te vinden over het huis, het ziekenhuis en Peru. Ik kon niet wachten om weg te gaan, en toen het moment eindelijk was aangebroken was ik er helemaal klaar voor! Ik was niet zozeer zenuwachtig voor het vertrek, eerder erg benieuwd.

Groetjes Froucke

Na drie vluchten kwam ik eindelijk aan in Arequipa, waar ik werd opgewacht door iemand van het Work the World team. Gelukkig was het maar een klein stukje rijden naar het Work the World house, waar ik meteen warm werd ontvangen door een aantal medestudenten. Ik kreeg een rondleiding door het huis, wat nog mooier was dan ik had gedacht. Mooie grote slaapkamers, gezellige gemeenschappelijke ruimtes, en zelfs een dakterras met een prachtig uitzicht op de vulkanen! De volgende dag kwamen ook de andere nieuwe studenten, en een deel van de bewoners kwam terug van de trip die ze in het weekend hadden gemaakt. Het was erg leuk om iedereen te leren kennen, en om alvast de verhalen van andere studenten te horen.

Groetjes Froucke

De eerste week zouden we elke dag Spaanse les krijgen. De volgende dag gingen we dus met de bus naar de school toe, wat een avontuur! Het verkeer was enorm chaotisch, en er zijn geen haltes dus moest je roepen wanneer je eruit wilt. Spaanse les was erg intensief omdat je individueel les krijgt, maar zelfs al na één ochtend had ik al erg veel geleerd en was mijn Spaans al een stuk verbeterd! In de middag gingen we met alle nieuwe studenten lunchen, en vervolgens kregen we een rondleiding door de stad. Wat een drukte, maar ook wat een schoonheid! Een prachtige stad met een gezellig plein, mooie oude gebouwen, en sfeervolle restaurantjes die overal verstopt zitten.

Groetjes Froucke

De week erop was de eerste stage dag. Eén voor één werden we afgezet bij de verschillende afdelingen van het ziekenhuis. Het ziekenhuis was echt onvergelijkbaar met Nederlandse ziekenhuizen. Er waren allerlei verschillende gebouwen zodat het meer op een dorp leek dan een ziekenhuis. De eerste week zou ik meelopen met de apothekersassistenten van de ziekenhuisapotheek. Ik werd meteen heel goed ontvangen, en ik voelde me meteen op mijn gemak. Ik ging mee de afdeling interne geneeskunde op, en liep mee met de visites. Het was erg lastig om te volgen wat er werd gezegd, aangezien er in rap Spaans werd gecommuniceerd. De apothekersassistenten hielpen mij echter om te begrijpen wat er met elke patiënt aan de hand was. Na de visite gingen we de medicatie voor elke patiënt ophalen in de apotheek, om de medicatie vervolgens weer naar de afdeling te brengen. Het verbaasde mij hoeveel medicatie overeenkwam met de medicatie die wij in Nederland gebruiken. Wat echter wel heel anders was, was dat er op de afdeling geen computers werden gebruikt. Elke dag werden de recepten met de hand geschreven door de assistenten, en vervolgens zette de arts hier zijn handtekening onder ter goedkeuring. De tweede week heb ik ook meegekeken en geholpen bij de productieapotheek. Ik heb hier voornamelijk veel poeders afgewogen, en heb daarnaast meegekeken bij het maken van een drank. Wat me opviel was dat de regelgeving hier heel anders in dan in Nederland. Er zijn geen schoonmaakprocedures, en tussen de verschillende medicamenten door wordt de tafel niet schoongemaakt. Daarnaast is er geen tweede controle, en mocht ik alles gewoon zelfstandig afwegen. Dit vond ik erg opvallend, aangezien dit in Nederland altijd erg belangrijk is. Ook heb ik nog een paar dagen meegelopen met een gastro-enteroloog. De eerste dag gingen we meteen op huisbezoek om bij een patiënt een neussonde in te brengen, iets wat ik als farmaciestudent nog nooit had gezien. Ook mocht ik erbij zitten bij het spreekuur. Ook dit ging er weer heel anders aan toe. Er stond muziek op, en de arts nam zijn mobiel gewoon op tijdens een gesprek met een patiënt. Ook de benadering was heel anders, aangezien geld ook een grote rol speelt. Een endoscopie bijvoorbeeld wordt in veel gevallen niet gemaakt, aangezien dit behoorlijk duur is. De medicatie wordt daarnaast met de hand voorgeschreven, en de apotheek moet het handschrift zien ontcijferen. Ik mocht ook meekijken met colonoscopiëen en endoscopieën, wat ik erg interessant vond.

Groetjes Froucke

Ik vond Arequipa echt fantastisch! De mensen zijn erg aardig, en alles is goed te bereiken. Vanaf het huis loop je in een half uur naar de plaza de armas, en je kunt ook altijd nog een taxi nemen. Lekker rondstruinen door de stad op zoek naar mooie plekjes. Vaak gingen we vanuit het ziekenhuis naar het centrum, om gezellig met een groepje ergens te lunchen. Overal zijn kleine binnenpleintjes met de leukste restaurantjes. Ook in het huis was het eten super lekker. Elke dag wist de kok weer andere heerlijke gerechten te bereiden, en vooral de chocolademousse was erg lekker! Ook was er elke week een barbecue in de tuin van het huis, gevolgd door salsa lessen. De salsa lerares was elke keer weer even enthousiast, en we hebben vooral heel veel gelachen tijdens de lessen. In mijn tweede weekend heb ik samen met een paar andere studenten de trip naar de Colca canyon gemaakt. Enorm indrukwekkend, maar ook erg zwaar! De tweede dag hebben we dan ook allemaal de muilezel weer omhoog genomen, wat ook een hele ervaring was. De andere weekenden ben ik thuis gebleven, aangezien ik na mijn stage nog zou gaan reizen. Maar ook dan had ik genoeg te doen, zoals het Santa Catalina klooster of een museum bezoeken. Door de week is er ook tijd om verschillende uitstapjes te maken. We hebben bijvoorbeeld met de hele groep geraft, en we hebben een chocolade workshop gedaan. Ook het uitgaansleven in Arequipa is erg leuk, en we hebben vele gezellige avonden met de groep beleefd!

Groetjes Froucke

Ik heb een onvergetelijke tijd gehad in Peru. Het was een erg leuke, maar ook leerzame tijd. Ik heb een goed beeld gekregen hoe de farmacie eruit ziet in Peru, en veel ervaringen opgedaan. Ook heb ik me verder persoonlijk ontwikkeld. Ik ben zelfverzekerder en zelfstandiger geworden, en heb geleerd om snel contact te maken met andere mensen. Ik voelde me helemaal thuis in Arequipa, en had graag nog wat langer willen blijven! Na mijn stage in Arequipa heb ik samen met een vriendin nog gebackpackt door Zuid Amerika. Ook dit was geweldig, en als je tijd hebt om meer van Peru en Zuid Amerika te zien zou ik zeker nog even blijven. Ik ben ontzettend blij dat ik ervoor heb gekozen om het avontuur aan te gaan, en zou het iedereen aanraden!

Search Reviews