Academie Verloskunde Maastricht 2014

Midwifery, Tanzania Dar es Salaam

Voor mij was het altijd al duidelijk dat ik verloskunde wilde gaan studeren. Net als de wens om later naar Afrika te gaan om arme mensen te helpen. Wat ik daarmee precies wilde, hoe ik dat wilde doen en wanneer was allemaal nog onduidelijk.

Nadat ik toegelaten was op de verloskundeopleiding kwam deze Afrika-droom ook weer bovendrijven, en heb ik met mijn studiebegeleider uitgezocht wanneer de beste periode was om te gaan. Ik had niet het geduld de vier jaar van de opleiding af te wachten, maar ik wilde ook niet te snel gaan want ik wilde ook al iets weten. In mijn eerste jaar had ik dus al uitgezocht dat ik graag na mijn tweede jaar wilde gaan.

Toen begon het uitzoeken, met welke organisatie wil ik mee? Vanuit ervaringen uit mijn omgeving had ik de conclusie getrokken dat ik liever geen gastgezin wilde. Al snel kwam ik toen uit op Work the World. Snel heb ik de website opgeslagen, en een financieel plan in elkaar gezet.

Mijn tweede jaar was zo druk dat ik pas in April eraan dacht om me in te schrijven. Het fijne aan Work the World vind ik dat zij gespecialiseerd zijn in medische stages en coschappen, en daarnaast een huis hebben voor de vrijwilligers. Sabine, de countrymanager NL/BE, nam na mijn aanmelding gelijk contact op. Fijn om iemand aan je zij te hebben die meedenkt , net als de My Trip page waarop je precies ziet wat je nog moet regelen.

Ik zou binnen tien weken vertrekken en ik moest nog behoorlijk wat regelen. Dat lukte prima, en Sabine belde af en toe om te vragen hoe het met voorbereiden ging en te zorgen dat ik alles had. Toen brak de dag aan dat ik zou vertrekken…

Bij aankomst stond Mohammed, een medewerker van WtW uit Dar es Salaam, me al op te wachten. Van te voren weet je wie je op komt halen, zodat dat geen verrassing is. Het huis is geweldig, met een grote leefruimte waar je eet. Er zijn afzonderlijke slaapzalen waar je met z’n vieren slaapt. De badkamers deel je, maar die worden ook goed schoongehouden! Voor de ontspanning is er een fijn zwembad om lekker af te koelen. De eerste dagen zijn fijn om even te wennen en alvast kennis te maken met de mensen die al in het huis zitten en de staff. Ik ging zelf in m’n eentje en vond dat totaal geen probleem want veel mensen komen alleen en iedereen staat heel erg open voor contact.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De eerste week staat in het teken van introductie, met de staff, het ziekenhuis en je supervisor in het ziekenhuis. In het ziekenhuis heb ik de meest gave dingen meegemaakt. In totaal heb ik in vier weken 16 bevallingen begeleid, waarvan twee tweelingen. Bij één van deze tweelingen werden de baby’s allebei in stuit geboren! Verder heb ik ook veel baby’s gezien die beademd moesten worden, vrouwen met eclampsie en een keizersnede. In Tanzania gaan dingen vaak heel erg anders dan dat je gewend bent. Het is goed om dat van te voren te weten.

Om het beste van je tijd te maken is het echt heel belangrijk dat je contact maakt met de mensen op de afdeling. Praat met ze, vraag naar hun dag en bied zoveel mogelijk aan om te helpen. Hierdoor schep je een band en krijg je zelf steeds meer je plekje op de afdeling.

Vraag ook vooral waarom ze dingen op een bepaalde manier wel of niet doen, en probeer je te verplaatsen in hen. Leer zo van elkaar! Niemand maakt deze ervaring fantastisch, behalve jij zelf!

Naast je stage is er ook voldoende tijd om wat van de stad en het land te zien, en te ontspannen. In de buurt zitten leuke restaurantjes en marktjes. Vraag Nema om je mee te nemen voor een henna tatoeage, en vraag Mohammed voor een tour naar het weeshuis. In de weekenden is het super makkelijk om de oversteek naar Zanzibar te maken, echt een aanrader! Vooral Paje Beach is een prachtige plek, waar je kunt kiten en genieten van één van de mooiste stranden van de wereld.

En misschien heb je net als ik wel de unieke kans om iets met de locals te doen! Een van mijn mooiste herinneringen is de bruiloft van de kok van Work the World, waar ik met de staff heen ben geweest. Een lokale bruiloft, met lokale gebruiken, hoe vaak maak je dat mee?

Mocht je dus nog twijfelen, stop! Deze ervaring gaat jou als professional versterken en veranderen, maar zeker ook als mens. Het verrijkt je leven ontzettend!

Search Reviews