by Work the World

Je kunt beter alvast nadenken over wat je van je ervaring wilt maken, zodat je slimmere keuzes kunt maken over waar je heen wiltJe krijgt maar één kans voor je stage of zomer waarin je als 'vrijwilliger' aan de slag kunt, dus zorg dat het er toe doet. 

*In dit artikel hebben wij het steeds over een buitenlandse stage maar alles is natuurlijk ook van toepassing op medisch 'vrijwilligerswerk' of als je in je wachttijd met ons mee wilt.

DE MOGELIJKHEID

Denk eens na over waar je staat in het leven. Komt er nog een keer zo’n kans voorbij op korte termijn? Is deze unieke mogelijkheid de laatste die je de komende tijd gaat krijgen?

Het punt met kansen is dat ze de neiging hebben om langs je heen te gaan. Als je ze niet op het juiste moment grijpt, zijn ze voorgoed verdwenen.

Het is lastig om van tevoren iets te plannen als je niet weet wat je te wachten staat. Maar een kans herkennen en direct grijpen, is een eigenschap die je ver zal brengen.

Allereerst moet je bedenken of je jouw stage thuis of in het buitenland wilt lopen. Of hoe je jouw wachttijd in wilt vullen. Dat klinkt misschien als een makkelijke keuze waar je niet eens over na hoeft te denken, maar zonder de juiste informatie is het niet zo’n makkelijke beslissing.

We hebben de voordelen van een buitenlandstage tegenover een stage thuis hieronder voor je uiteengezet.

BEWIJS JEZELF

Een belangrijk deel van je stage ervaring is bewijzen dat je hebt wat er nodig is. Het is een kans om iedereen te laten zien dat jij in staat bent zulke dingen zelfstandig te ondernemen. Dat geldt voor vrienden, familie en, in het bijzonder, toekomstige werkgevers.

VERDWAAL

Verdwalen, op avontuur gaan; iets dat iedereen tenminste een keer in zijn leven gedaan moet hebben. In de woorden van de grote Amerikaanse auteur en poëet, Henry David Thoreau,

Not until we are lost do we begin to understand ourselves.

En hij heeft zo ontzettend gelijk.

De wereld rondreizen is een van de meest waardevolle ervaringen die iemand kan hebben. Je bouwt zelfvertrouwen en compassie op, mits je dat toelaat. Bovendien hebben avonturen zoals deze een unieke kracht om je te bevrijden van de sores van het dagelijkse leven.

Jezelf helemaal onderdompelen gaat nog een stapje verder. Leven en wonen in een ander land, een andere cultuur, levert een perspectief op dat geen andere ervaring je zal geven. Je ziet dingen die anderen nooit hebben gezien, zelfs doorgewinterde reizigers niet.

Probeer bijzondere maaltijden, doe mee met festivals en maak vrienden met je nieuwe buren. Leer nieuwe gewoontes en talen en leer andere leefwijzen begrijpen. Je kunt niet zo’n diepgaande ervaring hebben met alleen maar een backpack en reisgids.

In je vrije tijd ontdek je alles wat verder ligt dan de lokale gemeenschap. Beklim bergen van 5000 voet hoog, duik onder water tussen de scheepswrakken, trek door de jungle, bewonder eeuwenoude steden en geniet van rustige gouden stranden met een cocktail – of twee. We hebben bestemmingen voor iedere voorkeur.

En dan is er nog het belangrijkste: het klinische aspect van je stage.

VERBREED JE HORIZON

VILLAGE EXPERIENCE

Er zijn geen grenzen aan hoeveel klinische ervaring je zal helpen om je te ontwikkelen binnen de grenzen van de bekende omgeving. Thuis zie je een slechts een deel van de ziektes, gevallen, patiënten, behandelingen en technieken.

Een buitenlandstage dwingt je om direct out-of-the-box te denken. Van ziektes zoals dengue koorts, waar je alleen over hebt gelezen in je lesboeken, tot aandoeningen waar je zelfs nog nooit van hebt gehoord, wordt nieuwe en ongebruikelijke omstandigheden ontdekken een dagelijkse bezigheid.

Patiënten in ontwikkelingslanden komen pas laat naar je toe. Je ziet dus vergevorderde stadia van aandoeningen die zelfs de meest ervaren studenten nog verrassen.

Onder het waarnemend oog van je begeleider krijg je (mits je niveau van thuis dit toe laat) de kans om taken uit te voeren die niet mogelijk zouden zijn bij een stage in Nederland. Als je niet bang bent om je erin vast te bijten tenminste. Veel behandelingen zullen je volledig onbekend zijn, of zelfs tegenstrijdig met wat je thuis geleerd hebt.

Wees niet bang om vragen te stellen over die behandelingen, maar onthoud altijd dat je hier te gast bent.

OPEN JE OGEN

Van onze studenten weten we dat werken in een zorginstantie in een ontwikkelingsland een echte eye-opener is.

Het verschil tussen de diensten die patiënten krijgen in ontwikkelde landen versus onontwikkelde landen is direct zichtbaar. Gebrek aan fondsen, materiaal en resources zorgen ervoor dat het zorgniveau voor patiënten beperkt is. Je zult snel zien dat zorgprofessionals op onderbezette afdelingen ontzettend hard werken om dat te compenseren.

Je krijgt een nieuwe waardering voor de luxe die zowel medewerkers als patiënten thuis hebben. Je krijgt ook vaardigheden mee van de doorgewinterde professionals die in deze uitdagende omgeving werken – een van de grootste voordelen van deze ervaring.

De relatie tussen medewerkers en patiënten is vaak anders dan je gewend bent, net als de verantwoordelijkheden die iedere functie heeft.

Misschien kom je er zelfs achter dat de lokale houding en gewoontes rondom dingen als psychische zorg, armoede en zelfs de dood, een uitdaging zijn van jouw eigen overtuigingen.

KORTOM...

Dit zijn allemaal dingen die je thuis simpelweg zult missen. Onze studenten laten ons altijd weten dat een nieuw perspectief essentieel is om je ontwikkeling als zorgprofessional te verbreden.

Er zitten veel voordelen aan het doen van je stage in Nederland. Of het invullen van je wachttijd of zomervakantie in Afrika of Azië. Het is alleen zo dat kijken naar jouw eigen specialisme vanuit een hele andere hoek, jou een perspectief geeft dat weinig andere mensen hebben

Het onderscheid je van de rest en geeft je genoeg herinneringen om een leven lang aan terug te denken.

Als jij jouw kans herkend hebt en aan je avontuur wil beginnen, klik dan hier voor de eerste stap.

Lees meer over onze medische stages.

 

Zoek naar blogpost