2018

Midwifery, Nepal Kathmandu

Laing, OliviaUniversity College Leuven-Limburg

Al van kleins af aan is mijn grootste droom om de hele wereld te zien en beleefd te hebben.

Reizen werd mij met de paplepel aangeleerd. Op nummer 1 stond naar het buitenland gaan voor mijn vroedkunde studie.

Na lang zoeken kwam ik uit op de site van Work The World. Ik was meteen verkocht. De reviews, foto’s, informatie… het was allemaal perfect voor mij. Ik heb dan ook na een maand nadenken en overwegen welke bestemming ideaal zou zijn voor Kathmandu (Nepal) gekozen.

De keuze voor een Aziatisch land was spannend en ook mysterieus. Op 30 juni, ongeveer een half jaar na mijn keuze gemaakt te hebben, vertrok ik richting Kathmandu. Na een lange reis met tussenstop kwam ik aan op de internationale luchthaven Tribhuvan en werd ik opgewacht door een lokale medewerker van Work The World voor begeleiding naar het huis.

Het huis waarin ik 4 weken woonde voelde aan als thuis. De sfeer onderling zat goed en we hadden altijd leuke gesprekken en plezier. Op de dag van aankomst heb ik niet veel gedaan buiten de valiezen uit zitten pakken en kennis kunnen maken met de rest van de studenten.

In totaal kwamen er 10 nieuwe studenten aan samen met mij en wij kregen samen op maandag een intro doorheen Kathmandu. Zo hebben we eerst de basics gedaan namelijk geld wisselen en een gsm-kaart voor internet en eventueel belminuten.

Processed with VSCO with c1 presetDit raad ik zeker aan omdat je zo altijd het team en andere studenten kan verwittigen als je in de stad bent (en we all love our smartphones & internet connection too). Daarna gingen we samen de stad in om lokaal te eten. Voor mij was dit mijn eerste Aziatische gerecht ooit en het was geweldig.

De sfeer tussen ons ‘newbies’ zat er goed in terwijl we elkaar leerden kennen. Daarna hebben we een rit gemaakt op de Riksha: een driewieler fiets die mensen vervoerd naar de bestemming, onze: de tempel van de Regengod. Ironisch genoeg regende het die dag zeer hevig.

Op de 2e dag werden wij naar onze afdelingen gebracht in het ziekenhuis. Ik stond op de Labour ward (arbeidskamer) waar vrouwen met een hoger risico bevielen: vaginaal of via keizersnede. Deze vrouwen bevielen vaginaal zonder epidurale en vaak samen met 1 of meerdere vrouwen.

Processed with VSCO with c1 presetEr waren veel verschillen te zien in de handelingen en mentaliteit van hoe het beter is. Bijvoorbeeld na een keizersnede wordt er niks meer gegeven voor de pijnmedicatie omdat het ziekenhuis dit niet kan geven en alle vrouwen hun materiaal voor bevalling zelf moeten kopen.

Dit is een set dus alles voor zowel vaginaal als een (spoed)keizersnede zit hierin.  Het is een warm team dat hier werkt, je voelde je welkom. Wat ik fel merkte in vergelijking met België is de vriendelijkheid tussen elkaar en naar de studenten. Iedereen is altijd vriendelijk tegen elkaar.

Zo kon je lang met de dokters praten over procedures thuis versus Nepal of simpele gesprekken over het wereldkampioenschap voetbal.

Naast de vrijwillige stage kan je ook samen met je nieuwe vrienden het land ontdekken. Zo gingen wij elke namiddag een activiteit doen: zwemmen in het hotel in de stad, tempels bezoeken, souvenirs kopen…

En in de weekenden kon je kiezen om even weg te gaan uit de stad. Zo ben ik naar Pokhara gegaan voor te paragliden en de floating tempel te bezoeken. Zeker een aanrader!! In het 2 weekend gingen we naar Chitwan voor de jungle.

Processed with VSCO with c1 preset

We verbleven hier in een resort aan de rivier die de grens is naar de jungle toe. We hebben geluk gehad om een neushoorn te spotten, aapjes, krokodillen, wilde vogels…

Ik kan deze ervaringen alleen maar aanraden om zelf mee te maken.

Je komt terug thuis met nieuwe vrienden waar je dag en nacht mee samen bent geweest, een ruimere blik op de wereld en het gezondheidssysteem niet alleen van het land waar je verblijft maar ook van de landen waar de andere studenten van komen.

Search Reviews