by Work the World

Zoals in de meeste steden is er ook Kathmandu een bruisende wijk waar veel buitenlandse bezoekers elkaar opzoeken: Thamel. Dit zijn vaak buurten die je prima op jezelf kunt verkennen. Daarnaast zijn er altijd de plekjes die minder bekend zijn en die je uitstekend naast je werkzaamheden in het ziekenhuis kunt ontdekken!

In deze blog lichten we 1 highlight uitgebreid toe: de lijkenverbrandingen in Pashupatinath.

KATHMANDU

Lijkverbrandingen Pashupatinath

Ruim tachtig procent van de Nepalezen is Hindoeïstisch. In de Hindoeïstische cultuur gelooft men in reïncarnatie: nadat een persoon is overleden, zal zijn geest het lichaam verlaten, op zoek naar een nieuw lichaam voor het volgende leven. Dat betekent dat men in Nepal anders omgaat met de dood dan wij hier in Nederland doen. Er is natuurlijk ook verdriet, maar daarnaast heeft men vaak meer rust en vrede met iemands overlijden omdat diegene niet weg, alleen verder gaat. Het is dan wel van belang dat iemand een goed leven geleid heeft.

Om de overgang van de ziel naar een nieuw lichaam te bespoedigen, worden overledenen gecremeerd. Dat gaat niet in besloten gezelschap binnen vier muren, zoals wij dat gewend zijn, maar in het openbaar en de ceremonies zijn vrij toegankelijk. Het is heel bijzonder om een ‘verbranding’ mee te maken in de tempel van Pashupatinath. De tempel ligt vlakbij Kathmandu, je kunt er in een uur naartoe lopen of gewoon een taxi pakken. Naast de Bagmati rivier staan plateaus waarop de lijkverbrandingen plaatsvinden. Ondanks de sereniteit die je zult ervaren, zie je ook dat er zelfs tussen de overledenen nog een verschil is in hiërarchie. Er zijn bijvoorbeeld speciale plateaus voor de rijke mensen.

Het ritueel kunnen we hier uitgebreid beschrijven, maar het is het mooiste om het zelf mee te maken. De mate van toerisme valt hier nog erg mee, al komen er wel steeds meer mensen op af. Vooral tijdens een buitenlandstage is dit een prettige plek om meer te leren begrijpen van een andere cultuur. Je toont respect door niet met je neus bovenop een ceremonie te gaan staan, maar je kunt vanaf de overkant van de rivier een goed beeld krijgen van de bijzondere wijze waarop Nepalezen afscheid nemen van hun doden.

Onderschat het niet, een verbrandingsritueel is heftig om mee te maken. Zeker omdat wij het hier in Nederland of België heel anders doen. Je kunt je, om bij te komen, terugtrekken in het park dat ook naast de rivier ligt. Hier is het groen en mooi en je kunt er ontspannen onder het toeziend oog van de aapjes die er wonen.

Zeker in het kader van een medische stage is dit een ervaring die je een rijker mens zal maken!

Inspiratie? Meer weten?

Heb je al wat inspiratie opgedaan? Fijn! Dit is natuurlijk nog maar een van de vele highlights. Je kunt ook nog een bezoek brengen aan de grootste Boeddhistische tempel ter wereld, de Budhanath Stupa... of buiten bij een haardvuur zitten in Moksh, de hipste lounge tent van Kathmandu... of een lekker gebakje halen bij Hermann Helmer’s Bakery... of een kaartspel doen met backpackers in Thamel...

We hopen dat we je wat sfeer hebben kunnen laten proeven en vertellen je graag meer over de medische stagemogelijkheden in Nepal en Kathmandu. Neem voor meer informatie contact met ons op!

Zoek naar blogpost