by Work the World

WtW: Wat motiveert je om deze reis te maken?

Timo: “Voor mij is het meer dan een buitenlandervaring, ik wil hiermee ook kijken wat ik later wil gaan doen. Het is een oriëntatie op het werkveld. Ik ga me bezig houden met cardiologie en neurologie, een keuze die ik pas net heb gemaakt. Het lijkt me heel leuk om daar te zijn, om te kijken of ik die vakgebieden leuk vind. Ik heb er zelf nog helemaal geen beeld van.

Hoewel ik dit wel echt zie als een stage, is het niet georganiseerd vanuit de opleiding maar vooral een ervaring voor mezelf. Ik ga op reisvakantie (zit tussen mijn bachelor en master in) en wilde dat combineren met iets nuttigs. Deze stage zou ik ook in Nederland kunnen doen, maar het leek me leuker om dat in het buitenland te doen. Zo heb ik een bijzondere reis met vakinhoudelijke mogelijkheden. Waarom niet?”

WtW: Wat verwacht je van het dagelijks leven in Nepal?

Timo: “Ik heb eerder stage gelopen in Bangladesh, dus ik heb al wel redelijk wat inzicht. De manier van gezondheidszorg vind ik erg indrukwekkend: mensen zijn blij met wat ze krijgen, ondanks dat het weinig is. Vanuit medisch oogpunt vind ik het een uitdaging om meer patiënten te behandelen met minder mogelijkheden. Je kunt patiënten minder goed helpen, maar zij hebben wel meer waardering voor wat je doet dan patiënten in Nederland. 

Omdat ik in een groot ziekenhuis zit, verwacht ik wel iets meer te kunnen dan in bijvoorbeeld een plattelandsziekenhuis. Ik heb er veel zin om me hard in te zetten en zoveel mogelijk toe te voegen. De taallessen die aangeboden worden, ga ik ook zeker volgen!”

WtW: Wat verwacht je uit deze zes weken te halen, kijkend naar je toekomst in de medische wereld?

Timo: “Eigenlijk verwacht ik twee dingen. Allereerst meer duidelijkheid voor mezelf. Daarnaast bereid ik me ook medisch inhoudelijk voor op de toekomst en ik verwacht wel een voorsprong op andere studenten te hebben. Ik doe meer ervaring op en krijg te maken met extreme ziektebeelden. Je hebt meteen de klassieke voorbeelden meegemaakt, dat lijkt me een pre voor de opleiding.”

TRAVEL

WtW: Waarom heb je gekozen voor Kathmandu en Work the World?

Timo: “Ik wil al heel lang naar Nepal. Het is een mooi land qua natuur, ik hoor veel positiefs over de sfeer en de cultuur, eigenlijk trekt alles me wel. Het leek me ook praktisch om daar mijn stage te doen. Veel andere organisaties zitten in Afrika, dus met een huis in Kathmandu paste Work the World precies bij wat ik zocht. Dit leek me een mooie gelegenheid om dat te combineren.

Tijdens mijn oriëntatie vertelde Sabine [country manager Nederland, red.] ook over de Village Healthcare Experience. Daar heb ik me ook voor aangemeld, vooral omdat het een hele nieuwe ervaring voor mij is. Ik weet niet wat ik er precies van kan verwachten, ik heb er minder een beeld bij dan bij gewoon werken in het ziekenhuis. Zoiets heb je in Nederland niet en ik denk dat ik dit in de toekomst ook niet snel meer mee zal maken.”

WtW: Hoe ben je voorafgaand aan je avontuur begeleid? 

Timo: “Het is begonnen met mijn ouders. Zij vroegen of ik er niet een halfjaartje tussenuit wilde. Dat wilde ik wel, zolang het maar wel medisch inhoudelijk zou zijn, dat ik er iets aan over zou houden voor mijn studie. Ik ben gaan zoeken en heb het er met mijn studieadviseur over gehad. Hij moedigde mij verder aan en adviseerde ook Work the World. Zo kwam ik met Sabine in contact en toen is het balletje echt gaan rollen.

Wat ik heel prettig vond is dat Sabine, en Work the World, zich heel benaderbaar opstelde, zonder opdringerig te zijn. Ik heb gevraagd of mijn doelen reëel zijn en er werd heel erg met mij meegedacht, nog los van de uitgebreide informatie die ik ontving. De communicatie via Facebook vond ik ook heel fijn. Ja, ik ben goed voorbereid tot nu toe.”

Wij zullen Timo nogmaals interviewen tijdens zijn tijd in Nepal en als hij weer terug is in Nederland. Blijf ons dus volgen.

Lees meer over onze medische stages in Nepal en Kathmandu).

Zoek naar blogpost