2018

Physiotherapy, Tanzania Dar es Salaam

Lotte Eyckmans en Valerie van Melkebeke studeert aan KU Leuven. 

Als pas afgestudeerde kinesitherapeuten wilden we graag onze kijk op de wereld en andere culturen, evenals op de kinesitherapie verruimen alvorens in het werkveld te stappen. We waren al snel overtuigd om naar Afrika te gaan. Na een gesprek met een werkneemster van Work The World besloten we om te kiezen voor Tanzania, Dar Es Salaam. Een keuze waar we nog geen seconde spijt van hebben gehad!

Lotte Eyckmans, Valerie van Melkebeke

Na een zeer vermoeiende en uitputtende reis, werden we warm onthaald in het huis. We voelden ons al snel thuis en hadden zin om de rest van de stad te leren kennen.

Maandag kregen we een oriëntatie doorheen de stad en het ziekenhuis. We leerden de dala-dala kennen en namen voor het eerst een tuc tuc. Ook het adembenemende uitzicht in Slipway was overweldigend. Terug aangekomen in het huis, kregen we onze eerste Swahili les van een geweldige, lieve, grappige man die gepassioneerd is om van ons vloeiende Swahilisprekers te maken. Nadien stond er als afsluiter van de dag nog een heerlijke, verse maaltijd voor ons klaar (zoals elke avond).

Lotte Eyckmans, Valerie van Melkebeke

De volgende dag werden we in groep naar het ziekenhuis gebracht. Vanaf dan begon onze 4 weken durende ervaring in het ziekenhuis echt.

We werden warm onthaald door de kinesitherapeuten van het Orthopedisch instituut. Ze waren  erg vriendelijk en stonden te popelen om ons dingen bij te brengen. Elke ochtend werden we om 08.00u verwacht op de dienst voor een korte meeting. Vervolgens mochten we met een kinesitherapeut meegaan op ronde in het ziekenhuis. Daarna behandelden we ambulante patiënten aan de lopende band. Tijdens deze 4 weken zagen we verschillende patiëntenpopulaties met de meest uiteenlopende en soms extreme aandoeningen. De ambulante patiënten hadden vooral te kampen met rugklachten en fracturen opgelopen in verkeersongevallen. Alle patiënten voelden zich vereerd om behandeld te worden door de Mzungu (cfr. Blanken). Hierdoor maakten zij er ook helemaal geen probleem van om in een gebrekkige mix van Swahili, Engels en gebarentaal behandeld te worden. Deze mix maakte de behandelingen extra uitdagend voor ons, maar best wel grappig voor de patiënt.

Lotte Eyckmans, Valerie van Melkebeke

Onze weekends waren telkens goed gevuld met verschillende activiteiten. Zo gingen we op driedaagse safari in Mikumi National Park: Een onvergetelijke ervaring. De big five spotten kunnen we nu ook van onze bucketlist schrappen!

Het weekend in Zanzibar was zeker ook onbeschrijfelijk. Prachtig witte stranden, helder blauwe zee en een fantastische gids die ons het eiland leerde kennen. De gigantische schildpadden op Prison Island werden onze beste vrienden! Ook het zwemmen (eerder jacht) met dolfijnen was een kinderdroom die in vervulling ging. Een gouden tip: neem zeker een reispilletje op de terugreis met de Ferry ;-).

Lotte Eyckmans, Valerie van Melkebeke

Onze laatste week in de Village Kidoki was zowel de meest aangrijpende, alsook de meest geweldige week. We kregen de eer om bij David en zijn warme familie te verblijven. Stuk voor stuk mensen met een gouden hart. Elke voormiddag werden we ontvangen in het kleine, plaatselijke ziekenhuis waar we allerlei patiënten behandelden: opvolging van toekomstige moeders en hun baby’s, HIV-detectie, vaccinaties, bevallingen,… We kregen hier de kans om ons te verdiepen in andere medische aspecten, naast kinesitherapie.

Lotte Eyckmans, Valerie van Melkebeke

De namiddagen tijdens de Village Experience waren zo mogelijk nog beter! We gingen hiken, douchen in de waterval, traditioneel dansen, fietsen tussen de suikerrietplantages, naar de lokale markt,.. De mensen van dit kleine dorpje hebben zonder twijfel ons hart veroverd. Het zal vreemd zijn om in België over straat te lopen zonder dat er honderden kindjes naar je toe gelopen komen al roepend “Mzungu”. Ook de gastvrijheid en openheid van de bevolking was aangrijpend: ze hebben niet veel en wat ze bezitten, willen ze graag met ons delen. Ook de dankbaarheid die ze toonden, raakte ons diep. Kortom een week om nooit te vergeten. De lieve inwoners van Kidoki hebben onze ogen niet alleen doen open gaan, maar ook een plaats in ons hart veroverd.

Lotte Eyckmans, Valerie van Melkebeke

Met pijn in ons hart is ons avontuur na vijf weken afgelopen. Het is ongetwijfeld een uniek en fantastisch avontuur geweest dat ons voor altijd zal bijblijven en waar we heel blij op zullen terugkijken. We raden het iedereen zonder twijfelen aan.

Search Reviews