Professional Placement 2015

Nursing, Tanzania Dar es Salaam

Eindelijk had ik het in mijn handen, mijn diploma voor kinderverpleegkundige. Ik heb altijd al geweten dat ik kinderverpleegkundige wilde worden en toen het moment eindelijk daar was kon ik het gaan combineren met een andere grote droom; vrijwilligerswerk in Afrika.

Ik moest dus alleen nog op zoek naar een organisatie die mij daarmee zou kunnen helpen, veilig en georganiseerd naar Afrika afreizen. Work The World had een link naar de website in een blad staan wat bij mijn ouders thuis op de keukentafel lag.

Vanaf de eerste blik op de website voelde het al vertrouwd, veilig en professioneel. Dit is wat ik wil, in één huis ervaringen uitwisselen met andere studenten en genieten van de Afrikaanse cultuur. Dar es Salaam was een pure gok voor mij, ik had al veel mooie dingen over Tanzania gehoord dus ik dacht, waarom ook niet!

De combinatie van werkervaring opdoen in het grootste ziekenhuis van Tanzania en ‘leven’ in Dar es Salaam zag ik helemaal zitten. Zo lang ik maar op een kinderafdeling kan werken hoor je mij niet klagen.

Ik ben 4 weken in Dar es Salaam geweest en ik kan met volle en oprechte overtuiging zeggen dat ik van die 4 weken enorm genoten heb. Op voorhand een blanco keuze maken voor een stad of een plek is toch altijd maar even afwachten. Maar het is de beste keus ooit geweest.

Het huis voelde al gelijk aan als ‘thuis’. Na een werkdag thuis komen vol met emoties was dus heel snel fijn en vertrouwd. Alle andere in het huis kennen en herkennen je verhalen en de bijpassende emoties en dat maakt het verwerken daarvan veel makkelijker. Natuurlijk weet je dat je andere, verschillende, misschien wel tegenovergestelde dingen gaat zien ten opzichte van thuis. Hoe goed je jezelf er ook op voorbereid, die cultuurshock gaat toch komen. Misschien bij de één wat sneller en harder dan bij de ander. Maar dan is het juist fijn dat je in zo’n huis zit, waar de andere naar je verhaal kunnen luisteren. De aanwezigheid van het zwembad is zeker ook een onmisbaar pluspunt. Want wees eens eerlijk.. een frisse duik na een zweterige dag is toch niet verkeerd? Daarnaast zijn de mensen die in en rondom het Work The World huis werken zeer behulpzaam en bijzonder vriendelijk.

Dar es Salaam is een bruisende, levendige stad waarop elke hoek van de straat de mensen met een vriendelijk gezicht je begroeten. Het geeft mogelijkheden tot leuke stapavonden, traditionele winkeltje, lokale marktjes en lekkere restaurants. Een trip naar Zanzibar is zo gemaakt, met nog geen 2 uur met de ferry waan je je in het paradijs. Een top locatie dus voor je stage plaats of om werkervaring op te doen in een andere cultuur.

Omdat ik gediplomeerd kinderverpleegkundige ben was voor mij maar één ding belangrijk; ik wil werken op een kinderafdeling en niet met volwassenen. Deze duidelijke voorkeur en keuze had ik helder gemaakt bij Work The World en daar hebben ze rekening mee gehouden. Van begin tot het eind heb ik op de kinderafdeling in het ziekenhuis mogen werken.

Annemiek Dirven

Work The World had geregeld dat ik alle afdelingen te zien zou krijgen, ik zou rouleren over 8 afdelingen en ik mocht zelf kiezen waar ik wilde beginnen. Ik ben heel erg blij dat ik de kans heb gekregen om het hele kinderziekenhuis te kunnen ontdekken.

Elke afdeling heeft zijn eigen charmes en iedereen was enthousiast bij binnenkomst. Alle verpleegkundigen waren vriendelijk, de één wat meer dan de andere maar over het algemeen heb ik alleen maar positieve ervaringen met de kinderafdelingen van het ziekenhuis. De artsen, verpleegkundigen maar zeker ook de ouders en kinderen vinden het geweldig als je een woordje Swahili met ze spreekt en dat breekt het ijs gelijk.

Annemiek Dirven

Er is volop ruimte om de kat uit de boom te kijken, vragen te stellen, te observeren maar zeker ook om de handen uit de mouwen te steken.

Ik heb vooral geprobeerd mee te werken met de verpleegkundigen. Er zijn er genoeg die alleen mee willen kijken en vragen stellen en dat is allemaal goed maar ik wilde meer doen, ik wilde meehelpen met de zorg. Op de ene afdeling is dat makkelijker dan de andere. Ik heb meegelopen op de oncologieafdeling, de kangaroo afdeling, chirurgie, brandwonden, de diarree afdeling, malnutricion en ik ben 2 keer meegeweest naar de OK’s. Alles is mogelijk als je het maar vraagt. Iedereen is bereid je te helpen en al je vragen te beantwoorden.

De keuze om met Work The World is zee te gaan is dus geen seconde tegengevallen. Ik heb er enorm van genoten en zou het zo weer over doen!

Search Reviews