2018

Nursing, Tanzania Dar es Salaam

Irene de Bruijn studeert aan Hogeschool Rotterdam.

Eindelijk was het zo ver. 24 februari 2017. Deze dag begon mijn reis. Voor dertien weken zou ik naar Tanzania gaan om daar mijn verpleegkundige stage te lopen. Ik had geen idee van welk avontuur mij te wachten stond, maar dat ik een groot avontuur tegemoet ging wist ik zeker. Na een lange vlucht kwam ik eindelijk aan in Tanzania, het land dat mijn nieuwe thuis zou worden voor de komende maanden. Al snel werd ik geconfronteerd met armoede, maar ook met de vrolijke en relaxte cultuur die de locals met zich mee droegen.

Irene de Bruijn

Enkele dagen later begon het avontuur dan echt. Ik zou stage gaan lopen. De eerste week zweefde ik echt rond op een roze wolk, genoot ik van alles om mij heen. Van het heerlijke weer, het leuke personeel in het ziekenhuis en van mijn huisgenoten die al snel vriendinnen werden. Toch viel ik enigsinds van mijn roze wolk. Ik zal er geen doekjes om winden, stagelopen in het ziekenhuis was soms pittig. Dagelijks werd ik geconfronteerd met armoede en patiënten die stierven omdat ze geen behandeling konden betalen. Gelukkig waren mijn huisgenoten er zodat ik altijd mijn verhaal kon delen. Mijn huisgenoten waren al snel vriendinnen geworden. We konden samen lachen en samen huilen. De mensen van thuis begrepen niet écht hoe het was om elke dag geconfronteerd te worden met alles wat zich afspeelde in het ziekenhuis en zij wel.

Irene de Bruijn

Ik heb veel mooie en dankbare momenten meegemaakt. Ik ben betrokken geraakt bij bevallingen, ik heb op interne geneeskunde ontzettend veel geleerd en ook op de spoedafdeling heb ik veel gezien. Geluk en verdriet is iets wat hand in hand gaat: zeker daar. Hier horen de moeilijke dingen er ook gewoon bij op een normale werkdag en blijf je je verwonderen over alle inspirerende mensen die je ontmoet. Alles wat ik heb meegemaakt in Afrika heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik gegroeid ben als persoon en als verpleegkundige.

De weekenden, de barbecue avonden, de poolparties en de uitstapjes met mijn vriendinnen waren altijd ontzettend leuk. Er zijn onwijs veel dingen te doen in de stad. Zo gingen we vaak uiteten bij ons favoriete restaurant waar je de prachtige zonsondergang kon bekijken, nadat we voor de zoveelste keer de lokale markt hadden afgestruind en wijde olifantenbroeken hadden gekocht.

Of bezochten we de tropische stranden met azuurblauwe zee. Ook de taallessen waren ontzettend grappig. Jacob, onze leraar was zo enthousiast en dat werkt aanstekelijk. De zinnen die je leert zijn zo handig in het ziekenhuis. Je kunt zelfs een gesprekje voeren in het Swahili met een patiënt. Je kon ook echt zien dat de mensen het waardeerden als je iets tegen ze zei in het Swahili.

Irene de Bruijn

Omdat ik een relatief lange tijd in het huis zat, gingen veel vriendinnen na een maand of 6 weken weer naar huis. Samen met een klasgenoot uit Nederland zijn we toen op zoek gegaan naar vrienden in de buurt. Toen hebben wij een hele leuke groep internationals ontmoet. In de laatste maand van mijn stage zijn wij hier veel mee opgetrokken. Zij kenden alle leuke plekjes en namen ons mee naar de leukste feestjes en clubs. Hier heb ik ook echt ontzettend van genoten.

De laatste week van mijn stage gingen ik en mijn klasgenoot uit Nederland naar Kidodi, op weg naar de village health experience. Ik kan oprecht zeggen dat dit de gaafste week is geweest op mijn stage. De activiteiten die we deden waren ontzettend leuk. Ik genoot van het leven en ging op in de relaxte, Afrikaanse cultuur. Je voelt je oprecht even deel van deze gemeenschap en alsof alles in de wereld stil staat en vredig is. Echt een gevoel wat ik niet uit kan leggen, maar wat fantastisch is om mee te maken. Na twaalf weken stage in Afrika had ik voor de kliniek niet zulke hoge verwachtingen, wat betreft de zorg. Ik had verwacht dat de zorg, nou ja, op sommige puntjes wel wat verbetering zou kunnen gebruiken. Dit viel echt alles mee en ik was zo verbaasd! Er werd zoveel aan preventie gedaan en ik heb zoveel geleerd. Vooral van onze host David. Hij leerde ons om vrouwen te screenen op baarmoederhalskanker, hoe de groei van de kinderen werd vastgelegd en hoe en wanneer de verschillende injecties werden gegeven, maar bijvoorbeeld ook hoe je een echte Afrikaanse maaltijd klaar maakte. Hij en zijn gezin waren echt fantastisch. Hun huisje was nog best oké. Het koste even wat tijd om te wennen aan alle beestjes, geen stromend water, een hurk wc en een ‘bucket shower’. Maar daar wen je snel genoeg aan en het is echt een ervaring die ik voor geen goud zou willen missen.

Irene de Bruijn

Terugkijkend op mijn stage ben ik zo blij dat ik gekozen heb om te gaan. Ik heb zoveel geleerd, op klinisch gebied maar ook persoonlijk. Het voelde echt als een droom. Ik heb van elk moment genoten. Met mijn huisgenoten heb ik nog steeds contact en er zijn zelfs al twee reünies geweest. Eentje met de Nederlandse meiden en eentje in Londen waarbij ook de Engelse meiden aanwezig waren. Het beste advies dat ik je mee kan geven als je ook zo’n reis overweegt. Ga en doe het. Ga met een open houding. Laat alles wat gebeurt maar over je heen komen. Ik had van tevoren geen idee wat mij te wachten stond (ik had ook niet echt onderzoek gedaan of zoiets). Maar dit heb ik zo positief ervaren. Ik had geen idee waar ik terecht zou komen, hoe de stad of het land er uit zou zien. Ik liet het allemaal over mij heen komen. Hierdoor lukte het mij om niet te oordelen, te leren van wat ze deden. De artsen zijn zo creatief met de weinige middelen die ze hebben. Ik kon mijn Nederlandse ongeduldigheid, stress en kritische blik achterwege laten en ik leerde hoe het was om gewoon te zijn en relaxt te zijn. Daar heb ik toen ik terug kwam nog wel wat problemen mee gehad. Waar je in Afrika nog prima op tijd bent als je drie kwartier (of 2 uur) later aankomt, wordt dat in Nederland niet zo zeer op prijs gesteld.. Maar zonder grappen, dit is echt de beste keuze die ik tot nu toe in mijn leven heb gemaakt. En ja het was spannend, eng en soms heel moeilijk. Maar dat weegt niet op tegen alle geweldige dingen die ik heb meegemaakt en waar ik nog uren over zou kunnen vertellen. De begeleiding van Work the World was echt top en zij zullen veel zorgen voor je wegnemen. Dit is echt de beste keuze die je kunt maken. Het zal het meer dan waard zijn, al je verwachtingen overtreffen en je blik verruimen. Dus ga, leef en geniet.

Search Reviews