2018

Nursing, Nepal Kathmandu

Rotterdam University of Applied Sciences

Kok, GerardTijdens mijn opleiding tot anesthesieverpleegkundige ben ik vier weken naar Kathmandu geweest met WorktheWorld om stage te lopen bij de afdeling anesthesie.

Mijn aankomst in Kathmandu verliep vlekkeloos. Vanaf het vliegveld naar het Work the World huis is het ongeveer twintig minuten met de taxi, als je tenminste niet vast komt te zitten in een typische Nepalese verkeersopstopping.  

Ook de introductie in het Work the World huis en de citytour door Kathmandu op mijn eerste dag waren goed. Je leert zo de weg in de stad een beetje kennen en hoe je met het openbaarvervoer door de stad kan verplaatsen.

De tweede dag was de officiële introductie in het ziekenhuis na het tekenen van de officiële papieren begon mijn echte vuurdoop op de operatieafdeling.

De eerste dagen waren indrukwekkend, in de eerste plaatst voel je je erg buiten je comfortzone en in de tweede plaatst is de manier van werken op sommige punten totaal anders dan in Nederland.

Kok, Gerard

De mate van steriliteit is veel minder dan in Nederland. Veel deuren van operatiekamers staan gewoon open en veel spullen zijn semisteriel. Het leuke van de anesthesie is dat de basis van anesthesie geven, namelijk het geven van analgetica, hypnotica en relaxantia, overal over de wereld hetzelfde is.

Dit geeft al snel een vertrouwd gevoel. Het grote verschil met Nederland is de verhouding hoe deze middelen worden gegeven. In Nederland is de beschikking over bijvoorbeeld geavanceerde opiaten veel uitgebreider. In Nepal was er maar keuze uit twee soorten (morfine en fentanyl). Spullen die wij in Nederland één keer gebruiken en daarna weggooien worden in Nepal vaak hergebruik zoals beademingskapjes.

Ondanks de beperkte middelen worden grote operaties uitgevoerd zoals Wipple chirurgie en craniotomieën. Het is bijzonder om te zien dat deze grote ingrepen worden gedaan met veel minder middelen. De artsen en verpleegkundigen zijn vriendelijk en willen graag dingen uitleggen.  

Kok, Gerard

Naast je stage is er volop vrije tijd voor andere activiteiten zo kan je in de namiddag verschillende tempels bezoeken in Kathmandu. In de avond en in het weekend stappen in het uitgaanscentrum van Kathmandu.

Of een weekend naar bijvoorbeeld Pokhara. In vergelijking met Kathmandu is deze stad een paradijs van rust. Het eten is geweldig in Kathmandu zowel in het Work the World huis als in de vele restaurants in Thamel, het uitgaanscentrum van Kathmandu.  

Het is zeker een aanrader om een periode in het buitenland stage te lopen. Zowel op persoonlijk vlak leer je veel, je wordt namelijk uit je comfortzone gehaald en komt in een totaal ander gezondheidszorgsysteem terecht waar de manier van werken en patiëntencontact heel anders dit geeft als uitdaging dat je je snel moet aanpassen.

Kok, Gerard

Ook op medisch gebied is het zeer leerzaam je wordt namelijk geconfronteerd met andere ziektebeelden of ziektebeelden in een veel verder gevorderd stadia dan in het westen. Ook de manier van problemen oplossen met minder middelen is leerzaam.

Ik heb zeker geen spijt van dit avontuur en zou het iedereen adviseren, ik zou geen reden kunnen bedenken om het niet te doen.

Search Reviews