2018

Nursing, Ghana Takoradi

PIVH

Aankomst in Ghana

Geys, Wesley

Mijn eerste momenten in Ghana waren onvergetelijk, eens uit de luchthaven was ik verbluft van alles wat ik zag. Ik werd goed opgevangen door Frank van Work the World die me onmiddellijk geruststelde en al goede info gaf. We zijn met de taxi naar een hotel gegaan in de buurt om de 1ste nacht te overbruggen. Dit was een rustig hotel waar er airco voorzien was ook een avondmaal en ontbijt waren voorzien. Tijdens de avond kreeg ik een uitgebreide briefing over wat er de 1ste 2 dagen ging gebeuren. De 2de dag zijn we met de taxi vertrokken naar het busstation van Accra waar de bussen op ons stonden te wachten. Deze bussen waar airco voorzien was reden rechtstreeks naar Takoradi. Onderweg deed ik niets anders kijken uit het raam.

De algemene indruk van mijn stage bestemming

Geys, Wesley

Mijn stage verwachtingen waren zeker voldaan, zelfs veel meer dan voldaan. Ik had nooit verwacht dat ik zoveel zou leren  tijdens mijn stage. Ik had verwacht dat ik de algemene werking zou leren kennen van het ziekenhuis.

Ik vond het op het 1ste zicht best wel een grote shock, alles is zo anders dan hier in België. Het was tamelijk druk er waren heel veel mensen maar wat me wel opviel is dat iedereen er heel vriendelijk is. Ik heb op 3 verschillende afdelingen gestaan tijdens mijn tijd in Ghana: spoed, male surgery en kinder geneeskunde.

Geys, WesleyDe meest opvallende verschillen in zorgverlening

De manier van verpleegproblemen aanpakken en hiermee bedoel ik dat ze op mijn stageplaats eerst er alles aan proberen doen om de dingen te kunnen oplossen zonder behulp van medicatie of operatie. Bv bij koorts zouden we onmiddellijk iets geven om de koorts te bestrijden. Op mijn stageplek was dat anders, ze deden de kleren uit, zorgen voor verluchting en geven een natte doek om af te koelen. Pas daarna zullen ze overgaan op medicatie.

Nog een opmerkelijk verschil was de administratie van de zorgverlening. Hier in België is er enorm veel administratie bij alles wat je doet en dit dan ook in digitaal dossier, je verliest enorm veel tijd hiermee en je bent soms langer bezig met de administratie dan met je patiënten. Het voordeel is dat je over enorm veel informatie beschikt en dit ook snel kunt terugvinden. Geys, WesleyIn Ghana was dit anders, er was een schriftelijk basic dossier waar alles in stond wat je moest weten niet meer en niet minder. Er was geen computer nodig. Hierdoor was er meer tijd om met de patiënt bezig te zijn.

Nog een groot verschil was de omgang met patiënten, hier in België wordt er enorm veel rekening gehouden met de wil en het psychisch welzijn van de patiënt, dit heeft een positief effect op de behandeling en genezing. In Ghana was dit anders, vooral bij de volwassenen. Ze hadden soms niet te kiezen en voorschrift of order van de dokter is de wet. Het veel gezegde daar was "what has to be done has to be done" ookal zagen de mensen enorm af.

Geys, WesleyDe culturele uitwisseling met het personeel verliep heel erg goed, het personeel was heel nieuwsgierig hoe het er bij ons aan toe ging in de zorgverlening en in de rest van het land. Het meest opvallende cultuurverschil was het geloof, in Ghana zijn de mensen enorm gelovig en gaan ze zo veel mogelijk naar de kerk om te bidden wat hier in België niet echt het geval meer is. Ook de attitude die de mensen hebben verschild enorm hard van die van ons. In Ghana zijn de mensen enorm vriendelijk en goedgezind ook al is er tegenslag .

De manier van leven is toch wel het allergrootste verschil, we werden door het personeel ook zeer betrokken bij hun cultuur, uitnodigingen waren niet vreemd.

Het Work the World huis

Geys, WesleyHet verblijf in het huis was heel aangenaam, ik voelde me er al heel snel thuis. Het is een groot huis met ruime kamers en leuke leefruimtes. Je gaat al snel merken dat het zwembad en het terras aan het zwembad de ideale plekjes gaan zijn om stoom af te blazen na een vermoeiende stagedag. Ook de keuken was 1 van mijn lievelingsplekjes, je kon er eten halen of van jezelf iets in de koeling leggen. Bij het arriveren en verlaten van het huis is er een zeer aangename wachter die je altijd vriendelijk begroet en zegent als je weggaat zodat jij je altijd veilig voelt. Wat ook heel leuk is is dat je je ontbijt zelf kunt kiezen en er is keuze genoeg, je kan ook meerdere dingen tegelijk nemen. En ook een meerwaarde is dat er altijd iemand klaarstaat als je vragen hebt of als je iets kwijt wilt als je bv een zware dag gehad hebt, er zal dus altijd iemand bereikbaar zijn als er iets is.

Het samenwonen met medestudenten is echt geweldig, ze komen van over heel de wereld en verschillende disciplines wat het dus heel interessant maakt. Je bent meestal wel enige tijd samen, je leeft samen, je eet samen, je gaat samen op uitstap, je slaapt samen met je kamergenoten, … het is dus een klein beetje je familie op dat moment. Ik kon ook altijd terecht bij iemand. We deden ook bijna alles samen in groep, ook de weekend trips, je raakt dus snel gehecht aan elkaar. We zijn samen op safari geweest, we gingen uiteten, naar het strand en noem maar op.

Weekenden in Ghana

Geys, Wesley

Ik ben elke weekend uitgebreid weggeweest en hierdoor heb ik de allermooiste ervaringen gehad.

Het 1ste weekend was echt magisch, ik ben met nog een andere student naar Mole national park gereisd. Dit ligt eerder in het noorden van Ghana. Dit was een heenreis van ongeveer 14 uur met tussenstops erbij waaronder de prachtige watervallen van Kintampo. Onderweg kun je goed het klimaatverschil meemaken (in het zuiden is het heel groen bebost en vochtig in de lucht terwijl in het noorden het veel warmer en droger is en helemaal niet groen meer).

Geys, Wesley

Het was een lange reis met een jeep (gelukkig met airco) We zijn vrijdag ochtend vertrokken om 4u en 's avonds aangekomen op ons verblijf (deze waren hutjes met strooien daken, een echte Afrika ervaring). Die avond hebben we de buurt verkent en met de kinderen van de familie gespeelt.

Geys, WesleyDe volgende ochtend begon het avontuur, we zijn begonnen met een safari die te voet was. Bij deze safari kregen we toch verschillende dieren van tamelijke afstand te zien waaronder ook een olifant en deze kwam tot op een paar meter dicht. Ik heb er zelfs selfies mee kunnen nemen, echt een magisch moment. De namiddag bestond uit een jeepsafari, hierbij hebben we dus ook een heleboel dieren kunnen spotten.

De volgende dag hebben we nog een zeer oude moskee bezocht en daarna aan onze heenreis terug begonnen. Tijdens deze heenreis hebben we het paleis in Kumasi bezocht wat heel interessant was, zeker wat cultuur betreft.

Het 2de weekend was ook volledig volgeboekt, we zijn vrijdag namiddag vertrokken met 8 studenten samen naar kakum national park. Dit was ook een geweldige ervaring waarbij we de 1ste nacht in een soort boomhut hebben geslapen. Deze boomhut was midden in de jungle gelegen die alleen te voet bereikbaar was. Je kon tijdens de nacht erg veel dierengeluiden horen. De volgende ochtend zijn we om 4u vertrokken op safari door de jungle, hier hebben we redelijk wat aapjes gespot en nog andere dieren. Hierna zijn we vertrokken naar cape coast. We hebben een oud historisch kasteel bezocht met veel geschiedenis en een adembenemend zicht. De avond hebben we gespendeerd aan het strand.

Geys, Wesley

Het 3de weekend heb ik in Takoradi zelf omgebracht. Gaan uiteten, het strand bezocht, naar de lokale markt geweest en de winkels afgegaan op zoek naar souvenirs.

Tijdens het 4de weekend zijn we terug met z'n allen op weekendtrip gegaan. We zijn eerst vertrokken naar een hotel in het zuidwesten van Ghana in Axim. De dag daarna hebben we een dorpje op water bezocht dat alleen bereikbaar is per boot. Dit was dus ook een geweldige ervaring. Na deze belevenis zijn we naar een heel mooi strand gegaan in de buurt namelijk Tenack beach resort, hier hebben we nog met lokale mensen tot het donker was volleybal gespeelt.

Geys, Wesley

Na mijn stage in Takoradi heb ik de Village Experience gedaan met een medestudent. En in dat dorp en omgeving hebben we alles verkent en bezocht wat er te zien was. Dit was echt veruit de beste ervaring.

Mijn mooiste ervaring tijdens mijn stage.

Geys, WesleyIk heb er dus meerdere bijna alles was de mooiste ervaring maar als ik toch moet kiezen dan kies ik voor de Village Experience. Deze was dus buitengewoon fantastisch. Je bent op het kleinste niveau van de Ghanese gezondheidszorg wat een mooi contrast geeft tegenover het regionale ziekenhuis. Ook kom je heel veel verschillende en interessante casussen tegen wat een heel mooie aanvulling is bij de stage. En de uitstapjes die je doet na de stage zijn echt geweldig, je ziet heel het dorp en omgeving. Het mooiste was het prachtige zicht en het strand, dit zal me altijd bijblijven. Ook een moment wat me eeuwig zal bijblijven was het oog in oog staan met wilde olifanten, krokodillen en antilopen op enkele meters afstand.

Wat ik zou zeggen tegen andere studenten die zo een stage overwegen

Niet twijfelen en zeker doen, als je de kans hebt laat hem niet liggen want je gaat de tijd van je leven hebben. En een goede voorbereiding is heel veel waard, begin op tijd met plannen en zorg dat je alles op tijd geregeld hebt zodat jij je hierover geen zorgen moet maken.

Kies goed wat je wilt doen, denk er goed en lang over na op welke afdelingen je wilt staan en wat je allemaal wilt doen en bereiken. Het is belangrijk om hier goed over na te denken.

Ik zou mijn ervaring beschrijven als heel erg verrijkend op zeer veel vlakken. Zowel medisch cultureel en psychisch vlak je leert er enorm veel van en wordt rijker als mens.

Search Reviews