2017

Medical, Ghana Takoradi

Sanne van Delft studeert aan Erasmus Universiteit Rotterdam.

Nadat ik in het najaar van 2015 al in Zambia ben geweest voor mijn minor Global Health, was ik verliefd op Afrika. Ik wilde heel graag weer naar Afrika toe. Toen ik in de zomer van 2016 mijn Bachelor had behaald, ben ik begonnen aan mijn master. In mijn eerste masterjaar besloot ik om voor de start van mijn coschappen nogmaals naar Afrika te gaan. Ik begon met wat zoeken op internet en kwam zo uit bij Work the World, een organisatie die er betrouwbaar uitzag! In april 2017 was het zover en ik vertrok voor 4 weken naar Takoradi, Ghana!

Case Studies

De organisatie was inderdaad heel goed. Het begon al met het voorbereiden van de reis in Nederland. Regelmatig heb je telefonisch contact met het hoofdkantoor in de UK, ook kun je altijd mailen. De lokale staf in Ghana zelf was geweldig! Ze staan letterlijk 24/7 voor je klaar en helpen je meteen, je kon met alles bij ze terecht! Er is altijd iemand die vraagt hoe je dag was en ze gaan ervanuit dat je dat ook eerlijk vertelt! Een vaste spreuk was: ‘It’s not okay to say it’s okay when it’s not okay!’.  Ook kwam de program director eigenlijk iedere dag in het ziekenhuis kijken om te kijken hoe het ging met de studenten!

Het huis is een hele fijne plek om te zijn, het voelt echt als thuis! Het is heel fijn, gezellig en leuk om daar met alleen maar studenten te zitten. Je vindt direct aansluiting en kunt altijd bij iemand terecht als dat nodig is, bijvoorbeeld als je die dag iets heftigs hebt gezien in het ziekenhuis. Het is heel leuk om te zeggen dat ik vrienden heb gemaakt over de hele wereld! Het merendeel van de tijd was ik de enige Nederlandse in het huis. Waar ik van tevoren heel onzeker was over mijn Engels, verdween dit al snel aangezien Engels de enige manier van communiceren was! Leuk was wel om de Engelstaligen wat Nederlands te leren ;). Ook de wekelijkse barbecue is echt heel gezellig en leuk! Iedereen danst mee en het is een goede mix van westerse en lokale muziek! Wat heel leuk was dat er iets speciaals georganiseerd was omdat ik en nog 2 andere studenten die week jarig waren. Er kwam een ware band met danseressen die ons ook leerde spelen op de djembe. Verder dansten we mee met een lokale Afrikaanse dans, een geweldig verjaardagscadeau!

Mijn tijd in het ziekenhuis heb ik als heel leerzaam ervaren. Ik heb 1 week op Obstetrics & Gynaecology meegelopen, hier heb ik vooral veel keizersnedes gezien. Helaas ging dit lang niet altijd goed en sowieso heel anders dan in Nederland. 

Case Studies

De rest van mijn tijd in het ziekenhuis heb ik meegelopen op Accidents & Emergency. Deze afdeling was voor mij enorm leerzaam. De arts vond het heel leuk om dingen uit te leggen en je te betrekken bij het stellen van de juiste diagnose. Ik heb bijvoorbeeld enorm veel geleerd op het gebied van lichamelijk onderzoek. Zo weet je wel dat je moet voelen naar een vergrote milt of lever, maar in Nederland heb ik dit nooit daadwerkelijk gevoeld!

Tegelijkertijd was het meelopen op deze afdeling ook enorm heftig en frustrerend. Het niet kunnen redden van patiënten die in Nederland gemakkelijk gered zouden kunnen worden, puur als gevolg van een gebrek aan middelen. Aan de ene kant is het een uitdaging om met zo weinig middelen toch een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, maar aan de andere kant sterven er ook (voor ons onnodig) mensen. De manier waarop het personeel met dode mensen omgaat is bizar, men ziet een dode niet meer als mens maar meer als object. Er wordt echt ruw mee omgegaan en dat is wel heel heftig om te zien. Je komt best wat cultuurverschillen tegen in de omgang met patiënten; empathie, informed consent en shared decision making is niet aan de orde. Toch had ik mijn tijd op deze afdeling zeker niet willen missen! Ik heb hele (voor Nederland) zeldzame ziektebeelden gezien en heb enorm veel mogen doen. 

In de middagen en weekenden hadden we vrije tijd. In de middagen waren we vaak bij het zwembad (ja ja, het huis heeft een eigen zwembad!) te vinden of gingen we naar Market Circle, Harbour view, de supermarkt of Coffee corner. Ik ben ook een keer met Joe en Frank mee naar de kerk geweest, een hele aparte ervaring! Ook hebben we een keer een weeshuis bezocht. Dit weeshuis wordt gerund door een stel dat zelf ook 3 kinderen heeft en daarnaast 18 weeskinderen. Ze voeden deze kinderen op als hun eigen kinderen in een gezin, ongelooflijk mooi om te zien! 

Case Studies

In de weekenden reisden we. Zo hebben we in mijn eerste weekend een bezoek gebracht aan de stranden van Axim en Busua, waar we ook hebben gesurft! In mijn tweede weekend ben ik naar Cape Coast Castle en Kakum National park geweest. In Kakum hebben we in een treehouse geslapen en ’s ochtends vroeg bij zonsopkomst de Kanopy walk gedaan, het uitzicht was adembenemend mooi! Mijn laatste weekend heb ik een bezoek gebracht aan Nzulezu, dit is een dorpje gebouwd op palen dat alleen te bereiken is per kano! Het is heel leuk om behalve het ziekenhuis ook nog veel van het land te kunnen zien! 

In mijn laatste week heb ik de Village Healthcare Experience gedaan, dit is een absolute must! Wisdom, de community specialist nurse, is heel gastvrij en neemt je overal mee naartoe! Je merkt aan hem dat hij het heel leuk vindt om studenten te ontvangen en hij wil heel erg graag van je leren! Ook het lokale gastgezin is heel gastvrij en vrolijk, ze maken dat je je onmiddellijk thuis voelt! Ik was de eerste student die haar verjaardag vierde in de village, en dit lieten ze niet ongemerkt voorbijgaan! Er werd een speciaal diner voor ons gemaakt en ook uitgebreid “happy birthieday toe joeee’ gezongen door de kinderen. 

Case Studies

In de ochtenden liepen we mee met Wisdom in de kliniek. Het is een hele kleine kliniek, met meestal maar 3 of 4 patiënten per dag. Wisdom heeft het vertrouwen van de hele community, iedereen kent hem. Op dinsdag was er een speciale vaccinatie-dag waar meer dan 50 moeders met hun baby op af kwamen. Het was een ware chaos, maar toch werd er ook educatie gegeven over voeding en uiteindelijk kreeg iedere baby de juiste vaccinatie. Ook hebben we huisbezoeken gedaan; het was bijzonder om te zien hoe gastvrij iedereen is en bijvoorbeeld direct hun stoel/krukje afstaan zodat jij kan zitten, terwijl zij ziek zijn! In de middagen nam Wisdom ons mee op sleeptouw, zodat we het dorpje beter leerde kennen en ook onze ontspanning hadden aan het strand!

Search Reviews