Rijksuniversiteit Groningen 2014

Dentistry, Sri Lanka Kandy

Charlotte Truijens is vierdejaars tandheelkunde studente aan de Rijksuniversiteit in Groningen en ging afgelopen zomer zes weken naar Sri Lanka. “Het is een perfecte manier om studie en vakantie te combineren.”

Wij vroegen Charlotte naar haar ervaring in Sri Lanka zelf en natuurlijk op tandheelkundig gebied. “Het is heel goed om eens te ervaren hoe behandelingen in andere landen zo kunnen verschillen. Daarnaast vond ik het erg leuk om een land als Sri Lanka op deze manier te ontdekken.”

Dentistry

1. Hoe was de oriëntatiefase en waarom koos je voor Work the World?

“Voor mij was deze stage een last minute idee. Ik had een periode vrij en wilde heel graag naar het buitenland. Reizen leek mij erg leuk, maar het leek me nog interessanter om dit te combineren met een studiegerelateerde stage. Ik ben op internet gaan zoeken en was geïnteresseerd in stages in Nepal en Sri Lanka, maar had niet zo’n duidelijke voorkeur. Ik kwam vervolgens per toeval terecht op de site van Work the World. Deze stage zag er goed georganiseerd uit en leek een stage te kunnen creëren voor elke fase in de opleiding.”

“Wat mij aansprak in vergelijking met de andere organisatie was het verblijf. Mij trok een huis met studenten van verschillende nationaliteiten en opleidingen meer dan een gastgezin. Uiteraard denk ik dat je in een gastgezin een heel goed beeld krijgt van het land en de cultuur, maar voor een lange periode van zes weken vond ik het een fijner idee om een eigen plekje te hebben met andere studenten. Daarnaast is het erg gezellig om tussen medestudenten te wonen en hiermee prachtige uitstapjes te maken, zowel in de middagen als in de weekenden.”

2. Wat was het meest indrukwekkende dat je daar hebt meegemaakt?

“In het ziekenhuis vond ik de relatie tussen patiënt en behandelaar erg indrukwekkend. Zelf ben ik gewend dat heel wat patiënten tegenwoordig redelijk mondig zijn. Ze hebben zich verdiept in mogelijke behandelingen en willen erg graag meedenken, wat ook zeker voordelen kan hebben. In het ziekenhuis in Kandy (Sri Lanka) viel het mij op dat patiënten heel veel respect uitstralen naar de behandelaar. Er vindt bijna geen communicatie plaats en alles wordt door patiënten geaccepteerd. Daarnaast zijn de patiënten ook erg dankbaar en gedragen de kinderen zich voorbeeldig in de tandartsstoel.”

“Ik had kleine cadeautjes meegenomen uit Nederland om aan de kinderen in Sri Lanka te geven. Eén dag ben ik naar de pediatric ward gegaan om ballonnen, knuffeltjes en meer uit te delen. Het was prachtig om te zien hoe blij de kinderen hiermee waren!”

“Ook alle reizen die ik in het weekend heb gemaakt waren fantastisch. Sri Lanka is een prachtig en afwisselend land. Het is ook heel grappig dat je bij thuiskomst in je kamer opeens een aap aan kunt treffen!”

Dentistry

3. Welke specifieke tandheelkundige vaardigheden heb je opgedaan of aangescherpt?

“De tandheelkunde werd niet echt hetzelfde uitgevoerd als dat ik gewend was in Nederland. Vooral wat hygiëne betreft waren er grote verschillen, maar ook in de diagnostiek. Dit laatste hangt samen met het gebrek aan goed apparatuur, waardoor ze de diagnostiek niet zo kunnen uitvoeren als wij dat doen. Maar met de voorzieningen die ze hebben, doen ze het goed genoeg.”

“Voor mij was het vooral erg interessant om op kaakchirurgie mee te kijken. Zowel op de O.K. als op de afdeling. Er zijn namelijk erg veel patiënten met orale carcinomen. Dat zie je in Nederland veel minder vaak. Ook al komt dit in Nederland minder voor, het is alsnog van groot belang om deze carcinomen te herkennen. Voor mij was het dus erg leerzaam om de mogelijkheid te hebben veel diagnostiek en behandelingen van orale carcinomen te zien.”

“Daarnaast was er genoeg te doen op de O.P.D. De tandartsen geven je uit zichzelf niet veel verantwoordelijkheden: je moet zelf veel initiatief nemen en aangeven dat je graag patiënten wilt behandelen. Wanneer ze eenmaal vertrouwen hebben in de vaardigheden die je hebt, laten ze je steeds iets meer assisteren. Wel krijg je op een andere manier feedback, en lijkt het alsof de criteria van deze tandartsen verschillen van de Nederlandse tandartsen.”

Golden Buddha Statue. UNESCO World Heritage Centre in Sri Lanka

4. Wat heb je in je vrije tijd gedaan?

“Ik had vijf weekenden in Sri Lanka, maar ook in de namiddag en op feestdagen heb ik samen met andere studenten het land kunnen verkennen. Kleine uitstapjes in de omgeving van Kandy waren: theeplantages, uiteraard the Temple of the Tooth, Spice Gardens, de millennium olifanten foundation, Dambulla en nog meer tempels.  Ook ben ik tussendoor een dag naar Sigiriya geweest. Het was echt prachtig om dat allemaal in de buurt van Kandy te hebben en te zien.”

“Daarnaast zijn we meerdere keren per week naar de plaatselijke markt in Kandy geweest. Er was een winkeltje met op maat gemaakte kimono’s, sari’s, broeken en nog veel meer. Iedereen kwam telkens weer terug naar de markt voor dat winkeltje!”

“In de weekenden hebben we langere reizen gemaakt. Ik ben twee keer naar het ‘surfersdorpje’ Unawatuna geweest en daarnaast twee keer naar het strand van Uppaveli. Ook heb ik een actiever weekend gehad, waarin we naar het koudste gebied van Sri Lanka, Newara Elia, gingen. De volgende ochtend hebben we heel vroeg de wandeling naar World’s End gemaakt.”

5. Hoe kijk je terug op je ervaring en wat zou je anderen aanraden?

“Het is heel goed om eens te ervaren hoe behandelingen in andere landen zo kunnen verschillen. Daarnaast vond ik het erg leuk om een land als Sri Lanka op deze manier te ontdekken. Doordat je met studenten bent en het geen geheel georganiseerde reis is, krijg je veel meer van de cultuur mee dan ik normaal gesproken in een vakantie mee zou krijgen.”

Op sommige momenten zaten we in de overvolle lokale bussen waar muziek werd gemaakt, aten we in plaatselijke eettentjes en hadden gesprekken met inwoners die het maar al te interessant vonden wat wij als blanken in dit land deden. Ik vond de mensen er erg geïnteresseerd en heel erg vriendelijk. Voor mij was dit een prachtige ervaring. Het is een perfecte manier om studie en vakantie te combineren.”

Search Reviews