by Work the World

Afrika, de plek waar iedereen niets liever doet dan verhalen vertellen. Eigen verhalen om te delen, sprookjes en tragedies om voor te dragen. Waar je ook bent in Ghana, de bevolking geeft je een warm welkom en je wordt gegarandeerd meegesleept in hun bruisende cultuur.

Hieronder geven we een overzicht van 10 bijzondere dingen om te doen. Sommige zijn om de hoek, voor andere moet je een stukje reizen. Geschikt om elke dag te doen of om juist op avontuur te gaan.

Akwaaba kwa Ghana! Welkom in Ghana!

1. Cape Coast

TRAVEL

Zon, surfen, vissersboten en de laid-back sfeer die je verwacht bij een kustplaatsje. Kom even helemaal tot rust onder de palmbomen aan de zonnige Ghanese kust. Als je door dit vissersplaatsje struint, voel je overal de kunstzinnige sfeer die hier overheerst. Voel je jezelf een beetje artistiek? Laat je dan gaan met een drum- of dansworkshop bij de locals. Cape Coast is daarnaast heel lang een haven voor de Afrikaanse slavenhandel en de geest van het verleden prikkelt je bij iedere stap die je hier zet. Met name Cape Coast Castle heeft een duistere kant: hier werden een paar van de ergste misdaden uit het slaventijdperk ooit gepleegd. Duizenden West Afrikaanse mannen en vrouwen zaten hier opgesloten. Inmiddels is het een World Heritage Site en kun je overal de geschiedenis bekijken en inademen. Als je hier meer over wilt weten, raden we de begeleide tour aan. Die duurt 45 minuten en is zeker de moeite waard.

Vlakbij Cape Coast ligt de Green Turtle Lodge, die wij graag willen aanraden. Op dit moment is de Lodge gesloten, maar hou het in de gaten tijdens je verblijf. Green Turtle Lodge is een stukje paradijs op aarde, waar iedereen gelukkiger vandaan komt!

2. Kejetia Market

TRAVEL

Zin om te wandelen over de markt? Voor deze moet je misschien even GPS inschakelen op je telefoon. Kejetia Market is namelijk de grootste openluchtmarkt in heel West Afrika en deze bezoeken vergt dus enige strategische voorbereiding. Navigeer zelf je weg tussen de kraampjes met kleurige groente, angstaanjagende lappen vlees of juist prachtige souvenirs om mee naar huis te nemen. Het loont om Kejetia Market eens op te zoeken op Google Maps. Je weet niet wat je ziet. 12.000 vierkante kilometer aan overweldiging! Maar, als je de afstand en het lawaai aan kan, ontdek je een rijk aanbod aan lokale snuisterijen waardoor je dit bezoek nooit zult vergeten.

3. Big Milly’s backyard

TRAVEL

Op een klein uurtje van Accra staat het enthousiaste team van Big Milly’s backyard je op hun gouden strand op te wachten. Jongelingen die alles doen om het jou naar de zin te maken en daar veel plezier uit halen. Relax aan het strand, sip aan een cocktail terwijl muzikanten op hun gemak jammen bij de bar of geniet van lekkernijen, vers uit de zee geplukt, in het kleurige restaurant. Big Milly’s backyard is een heerlijke plek om je even terug te trekken, of om te overbruggen als je bagage vertraagd op het vliegveld aankomt. Ook is dit een leuke plek om te overnachten als je een weekend naar Accra gaat. De drukte van de stad lijkt hier mijlenver weg en het enige wat er toe doet is dat jij ontspannen bent.

4. Butre: een onontdekt pareltje

TRAVEL

In de buurt van Takoradi zijn veel dorpjes te bezoeken. Elmina bijvoorbeeld, vroeger een haven voor de Nederlandse slavenhandel en het zou nu een uitstekend decor zijn voor een bekende film over piraten... Of Nzulezu, het dorp dat gebouwd is op palen en waarin veel tradities samenhangen met het meer waarop de bewoners leven. Maar wat nog weinig genoemd wordt en door toeristen nog niet echt ontdekt is, is Butre. Een prachtig vissersdorpje, waar het regenwoud eindigt waar de zee begint. Groene bomen, gele stranden en helderblauw water, te bewonderen vanuit de schaduw van de ruïnes van Fort Batenstein. Je kunt je hier vergapen aan de wonderlijke Kapuk bomen met stammen als dunne muren of je kunt met een kano door de Butre Lagoon peddelen. Niet vergeten te schreeuwen als je onderweg een krokodil tegenkomt!

5. Kakum National Park: wandelen tussen de boomtoppen

TRAVEL

Natuurliefhebbers, joehoe! Hier moet je zijn! In Kakum National Park wandel je tussen de bomen die tot wel 65 meter hoog zijn. Je vindt hier 40 soorten zoogdieren – dat zijn dus ook olifanten, buffels en luipaarden! Meer dan 200 soorten vogels hebben zich hier genesteld, 600 soorten vlinders fladderen fleurig aan je voorbij en een ontelbaar aantal reptielen kruipen er rond. Het absolute hoogtepunt is de wandelroute tot 40 meter hoogte, waarbij je over een pad wandelt dat letterlijk tussen de bomen hangt. Je moet er tegen kunnen, maar op deze hoogte biedt het bos je adembenemende uitzichten. Het park is het hele jaar geopend. Kom je voor de wilde beesten? Zorg dan dat je er vroeg bent of laat weer weg gaat.

6. Mole National Park: olifanten, buffels, antilopen!

TRAVEL

Je kwam naar Afrika voor de wilde dieren? Nou, dan zul je ze krijgen hoor. Lekker goed in zicht van heel dichtbij. Face-to-face ontmoetingen met enkele van Afrika’s meest bekende inwoners maken het Mole National Park zo bijzonder – en populair. Olifanten, buffels, apen en antilopen hebben hier hun thuis van gemaakt. Er wonen ook leeuwen, luipaarden en hyena’s, maar die kom je zelden in het wild tegen. Toch zijn er wel eens mensen die er eentje spotten! Voor de ultieme beleving kun je op safari gaan met een ervaren en goed uitgeruste gids (dat zijn belangrijke aspecten bij het kiezen van een gids). De entreeprijs is vrij goedkoop vergeleken met andere parken en als je een internationale studentenkaart hebt, krijg je ook nog korting. Mole National Park is een plek waar je geweest moet zijn als je in Ghana bent.

7. Labadi beach: waar reggae opleeft

Vind je reggae leuk? Nee? Do you love it? Dan moet je naar Labadi beach: de plek waar locals elke woensdagavond op het strand samenkomen met bezoekers om te luisteren naar de beste reggae muzikanten van West Afrika. Reggae is populair hier, met name door het bezoek van Bob Marley aan Zimbabwe op Bevrijdingsdag in de jaren ’80. Ook het strand zelf is erg populair. Zo populair dat je entree moet betalen om erop te mogen. De lokale hotels onderhouden het, dus als je daar niet overnacht, moet je betalen.

8. Silver Pot: een lokaal restaurant met een westers gevoel

The Silver Pot wordt gerund door nonnen (sisters) die je met alle liefde meer informatie geven over het land en de regio. Het restaurant fungeert zo een beetje als VVV-kantoor, inclusief kortingsbonnen voor activiteiten of horecagelegenheden. Naast een zeer aangenaam westers ontbijt, wat je bijna nergens in Takoradi vindt, serveren ze hier overheerlijke lokale gerechten. De vis is om je vingers bij op te eten. Een avondje eten op een plek waar locals komen en waar je je weer een beetje als thuis kunt voelen, doe je bij The Silver Pot.

9. Busua Beach

The stunning coast of Ghana

Je zit aan de kust, dus er is strand genoeg. Hoe vind je dan het beste strand? Door naar Busua Beach te gaan; de enige plek die zelfs door de echte kenners nergens mee vergeleken kan worden. 500km adembenemende kust is Ghana rijk. Veel van deze stranden zijn ruig en worden weinig bezocht. Kleine privé paradijsjes eigenlijk. Sommige daarvan zijn echte ontdekt, waaronder Busua Beach. Populair vanwege het schone (en vele) zand en de veiligheid – een van de veiligste stranden aan de Atlantische kust zelfs. Busua Beach ligt aan de westkust, niet ver van Takoradi, aan de rand van een klein vissersdorpje. Hoe lang je ook blijft, wat je ook doet; een duik in de zee bij Busua hoort erbij!

10. Nkoranza: een magische waterval of knuffelen met aapjes

TRAVEL

In Nkoranza kun je wandelen naar de adembenemende Kintampo waterfalls, één van de hoogste watervallen in Ghana, of bezoek de plek waar apen en mensen harmonieus samenleven. Ja echt, dat bestaat! In het Boabeng Monkey Sanctuary leven meer dan 700 apen gemoedelijk samen met elkaar en met de bewoners van de twee omringende dorpjes. Bij Operation Hand in Hand in Nkoranza worden kinderen met een verstandelijke of fysieke beperking opgevangen. Je kunt hier één of meerdere nachtjes logeren in een gastenverblijf, om je medische kennis nog verder te verrijken in een prachtig gebied. Nkoranza is 5 uur reizen vanaf je Work the World huis, dus maak er een weekendtrip van!

Lees meer over onze medische stages in Ghana.

Zoek naar blogpost