by Joe Jamieson

De data van je stage of start van je coschappen liggen vast en je hebt al een idee van de perfecte stage bestemming waar je je passie voor de gezondheidszorg in praktijk kan brengen. Het organiseren kan dus beginnen! Bij het overwegen om al dan niet een medische stage te volgen in het buitenland, stellen de meeste studenten zich de volgende vragen: Zou ik met een organisatie zoals Work the World boeken? Dit is immers eenvoudiger. Of zou ik het best allemaal zelf regelen? Want dat is goedkoper!

Maar zo simpel is het meestal niet. In realiteit zal je immers heel wat meer vragen hebben alvorens je een beslissing kan nemen. Zo zal je meer willen weten over de veiligheid en medische ethiek in het land van bestemming. Ook is het van belang om te weten wat de verwachtingen zijn omtrent je medische ervaring en je kennis van de lokale taal. Wij raden je aan om voldoende vragen te stellen voordat je naar het buitenland vertrekt.

De meest geschikte medische stage vinden

Je hebt misschien al een idee van het type stage dat je wil lopen of de ideale stage bestemming, maar hoe flexibel wil je zijn? Wij werden recent gecontacteerd door een student Oncologie die geïnteresseerd was in een stage-ervaring in Noord-Tanzania. Buiten de hoofdstad is de focus op kanker echter bijna onbestaand in Tanzania. In dit geval waren de verwachtingen van de student niet goed afgestemd op wat echt mogelijk is.

Een student nam contact met ons op tijdens haar medische stage in Nepal. Ze had haar verloskunde stage zelf georganiseerd maar het was al snel duidelijk dat er geen beschikbaarheid was in het lokale ziekenhuis. Ze werd daarom naar een andere afdeling overgeplaatst, en belde ons op in de hoop dat wij zouden ingrijpen.

Onafhankelijk reizen: Zorg ervoor dat je ervan verzekerd bent dat jouw verwachtingen over je stage bekend zijn bij het ziekenhuis en je stagebegeleider. Het is tevens belangrijk dat je realiseert dat er veel inspanning nodig is van jouw kant om relaties op te bouwen met je stage team in het land van bestemming, ook voor je vertrekt. Je zult ook merken dat dingen op het laatste moment kunnen veranderen zelfs nadat je bent aangekomen.

Miscommunicatie voor het vertrek gebeurt immers heel vaak, en het is pas tot je aangekomen bent op je bestemming en je je stagebegeleider persoonlijk hebt ontmoet dat eventuele problemen kunnen worden opgelost. Veel studenten beleven de eerste dagen van hun medische stage in het buitenland als een wirwar van administratieve rompslomp, hetgeen hun stage-ervaring in het lokale partnerziekenhuis aanzienlijk kan vertragen or verkorten. Daarom raden wij je aan om je goed te informeren over eventuele struikelblokken en open te staan voor compromis.

VILLAGE HEALTHCARE EXPERIENCE

Je stage boeken met Work the World: Vanwege onze langdurige partnerships met de lokale ziekenhuizen en overheidsinstanties op al onze stage bestemmingen, kunnen wij heel flexibel zijn bij het plannen van je stageplek. Bovendien zal je stage-ervaring ook beter aansluiten op je specifieke vaardigheden, interesse en objectieven. Zodra je met onze stage experts in Nederland gesproken hebt over je wensen, zal het lokale Work the World team ons partner ziekenhuis bezoeken op je bestemming naar keuze om zo je medische stage in detail te plannen. Aangezien wij sterke, vertrouwde relaties hebben met de medewerkers in ieder van onze partnerziekenhuizen, en de contracten reeds op voorhand opgesteld zijn, kan je medische stage meteen starten.

Door de sterke partnerships met de lokale ziekenhuizen hebben wij de student Oncologie een op maat gemaakte stageplek kunnen aanbieden bij de enige oncoloog in het Lake Victoria-gebied. De oncoloog was net teruggekeerd van training in Italië en druk in de weer met het opzetten van zijn eigen afdeling. Het lokale Work the World team nam contact op en deed een voorstel om samen een medische stageplek te creëren. Dit gaf onze student niet alleen de kans om Oncologie te studeren op de bestemming van zijn keuze, maar hij kreeg bovendien ook de mogelijkheid om het gehele vakgebied vanaf de basis te bestuderen.

De juiste stagebegeleider vinden

VILLAGE HEALTHCARE EXPERIENCE

Een medische stage staat of valt met de begeleider die je toegewezen wordt. De juiste begeleider kan jouw stage een bijzonder leerrijke ervaring maken, maar een verkeerde begeleider kan ervoor zorgen dat je je vervreemd voelt van het team – iets waar je niet veel controle over hebt als je ervoor kiest om je stage onafhankelijk te organiseren. In sommige ziekenhuizen zijn de inkomsten die medische studenten binnenbrengen immers van groter belang dan de patiëntenzorg en de stage-ervaring zelf, dus hou hier zeker rekening mee. Zelfs als je een bijzonder goede stagebegeleider toegewezen krijgt, dient zijn of haar tijd vaak verdeeld te worden tussen meerdere studenten waardoor je je niet altijd in de meest ideale leeromgeving bevindt.

Onafhankelijk reizen: Aanbevelingen van vrienden zijn een goed begin, maar als je beslist om stage te lopen in een onbekend ziekenhuis zal je over niet veel informatie beschikken voordat je vertrekt. Om te voorkomen dat je met een groep van twintig andere studenten bij dezelfde stagebegeleider terechtkomt, is het van belang om zoveel mogelijk te weten te komen over je stage alvorens je naar je bestemming reist. Probeer meer te achterhalen over je stagebegeleider en of deze je een vergoeding zal berekenen. Dit is het geval in de meeste ziekenhuizen, en het is dus van cruciaal belang om te weten waar je geld precies aan besteed wordt. Als laatste; doe ook wat onderzoek naar je stageplek het ziekenhuis, wat inbegrepen is en of je met andere medische studenten zult samenwerken.

Je stage boeken met Work the World: Onze stagebegeleiders worden zorgvuldig geselecteerd op basis van hun ervaring en hun bekwaamheid om uitstekende training te bieden. Onze studenten worden op hun beurt steeds gestimuleerd om hun kennis en vaardigheden te delen en samen te werken met de andere specialisten en studenten om een leerrijke ervaring te garanderen voor iedereen.

Medische ervaring en vaardigheden & duidelijk communiceren

Werken in een ziekenhuis in het buitenland kan heel wat problemen met zich meebrengen. Zo kan een beperkte kennis van de stagebegeleider over de ervaring en de vaardigheden van zijn medische student(en) voor heel wat klinische en ethische dilemma’s zorgen. Je hebt wellicht online de horror verhalen gelezen van studenten die bij aankomst in het partnerziekenhuis op hun bestemming het plots zonder begeleider moesten doen omdat die op vakantie was en dacht dat zijn werk wel overgenomen zou worden door de stage student.

Onafhankelijk reizen: Als je beslist om zelf je stageplek te regelen, communiceer dan heel duidelijk je vaardigheden en doelstellingen. De lokale ziekenhuizen in afgelegen ontwikkelingsgebieden hebben doorgaans weinig ervaring met het organiseren van internationale medische stages en bovendien weinig kennis over het niveau van begeleiding dat nodig is om een succesvolle medische stage te garanderen.

Je stage boeken met Work the World: Vanwege onze langdurige partnerships met de lokale ziekenhuizen op ieder van onze stage bestemmingen, hoeven onze studenten zich geen zorgen te maken over hun stagebegeleider of de afdeling waarop zij stage zullen lopen. Wij regelen immers alle communicatie met de medewerkers in onze lokale partnerziekenhuizen. Bovendien wordt er een stageovereenkomst gesloten met ieder partnerziekenhuis die de veiligheid en adequate begeleiding van onze studenten moet waarborgen. Dit wil echter niet zeggen dat je zelf geen initiatief meer hoeft te nemen; Het is van cruciaal belang om duurzame relaties op te bouwen met zowel de lokale medewerkers in het ziekenhuis als met de andere medische studenten. Wij zorgen voor de nodige organisatie en steun tijdens je medische stage, maar op je stageplek is het aan jou om inzet, initiatief en ambitie te tonen.

Omgaan met ethische dilemma’s in de zorg

VILLAGE HEALTHCARE EXPERIENCE

Er is een algemene misvatting dat mensen die in armoede leven ongetwijfeld zullen profiteren van de medische zorg. Bovendien kunnen de verhalen die je leest over medische studenten die onbekende procedures uitvoeren na het onafhankelijk organiseren van hun medische stage bijzonder schokkend zijn. Studenten vergeten immers vaak dat de lokale ziekenhuizen in ontwikkelingslanden doorgaans onderbemand zijn. Daarom is het van belang dat je als medische student tijdens je buitenlandse stage steeds de richtlijnen respecteert die zijn vastgelegd door je universiteit, hogeschool of door de regelgevende instanties.

Onafhankelijk reizen: Doe al het nodige onderzoek op voorhand en vraag niet te veel tijd van je stagebegeleider zodat die steeds voldoende aandacht kan besteden aan het behandelen van zijn patiënten. Bestudeer veelvoorkomende ziekten en problemen op je bestemming, en leer enkele woorden en zinnen in de lokale taal – dit alles zal je stage-ervaring heel wat aangenamer maken. Daarna is het aan jou om de richtlijnen van het lokale ziekenhuis te volgen en je patiënten de best mogelijke behandeling te bieden zoals je dat thuis ook zou doen. Indien je iets niet ziet zitten, moet je dit steeds communiceren naar je stagebegeleider en de andere ziekenhuismedewerkers toe.

Je stage boeken met Work the World: Wij werken nauw samen met een aantal regelgevende instanties om een positieve ervaring te garanderen voor al onze partnerziekenhuizen, medische studenten en de belangrijkste groep, de patiënten. De medische stages van Work the World worden op voorhand goed georganiseerd zodat onze studenten een duidelijk beeld hebben van wat de stage inhoudt ook voor het vertrek. Daarnaast zijn onze lokale stagebegeleiders volledig op de hoogte van de medische ervaring en vaardigheden van hun studenten. Dit alles zorgt ervoor dat wij niet alleen een uitstekende patiëntenzorg kunnen aanbieden, maar ook een voortreffelijke leerervaring mogelijk maken voor al onze medische studenten.

Kortom, wij helpen jou bij het voorbereiden van je medische stage en brengen je op de hoogte van al de nodige informatie, zodat jij steeds de beste medische zorg kunt bieden aan de patiënten in onze lokale partnerziekenhuizen.

Veiligheid tijdens je medische stage

VILLAGE HEALTHCARE EXPERIENCE

Reizen naar het buitenland brengt steeds risico’s met zich mee, maar werken in de gezondheidszorg in een ontwikkelingsland vergroot de kans op problemen aanzienlijk.

Wat als er iets misloopt? Is er een lokaal team dat mij steun kan bieden?

Onafhankelijk reizen: Verzamel op voorhand de nodige contactgegevens zodat je makkelijk contact kunt opnemen met de Nederlandse ambassade op je stage bestemming of met een lokaal ziekenhuis, mocht er iets gebeuren. Lees ook de ervaringen van andere studenten voordat je een accommodatie gaat boeken, en informeer jezelf over de lokale wetgeving en richtlijnen om je veiligheid te garanderen tijdens je medische stage in het buitenland.

Je stage boeken met Work the World: Om jou de best mogelijke stage-ervaring te geven, besteden we veel aandacht aan je huisvesting en verblijf. Zo zijn er onze eigen Work the World huizen, exclusief voor studenten, op al onze stage bestemmingen. De privé-huizen bevinden zich in een veilige omgeving, en worden bovendien bewaakt door een professionele bewaker om ervoor te zorgen dat jij je steeds zo veilig mogelijk voelt.

De ervaringen van onze studenten tonen dat onze huizen vaak een hoogtepunt zijn tijdens een medische stage met Work the World. Een comfortabele en vertrouwde basis waar je tot rust kan komen na een drukke dag in het ziekenhuis is dus duidelijk van cruciaal belang.

VILLAGE HEALTHCARE EXPERIENCE

Wat betekent dit voor mij?

Dat is aan jou om te beslissen. De overweging om onafhankelijk te reizen of je stage te boeken met een organisatie zoals Work the World hoef je zeker niet alleen te maken. Stel vragen en bespreek je ambities met oud-studenten, docenten binnen je vakgebied, medische professionals, vrienden en je ouders. Vergelijk bovendien grondig alle mogelijkheden en overleg met anderen om te ontdekken welke optie het beste past bij je karakter, ambities, medische ervaring en budget.

Het Work the World team in Nederland is bereikbaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen mocht je reserveringen hebben. Daarnaast brengen wij jou ook graag in contact met de oud-studenten van Work the World. Lees meer over onze medische stages in het buitenland.

Wat bieden onze gezondheidszorg stages?

Een Work the World stage biedt je de kans om een klinische stage te volgen in een ontwikkelingsland. Je brengt tijd door in een ziekenhuis met weinig middelen en ziet er ongebruikelijke behandelmethoden en vergevorderde aandoeningen. Je kunt zelfs de afdelingen kiezen waarop je mee wilt lopen. Meer informatie vind je hier.

Wat kost een Work the World gezondheidszorg stage gemiddeld?

De registratiekosten voor alle bestemmingen bedraagt €350. Prijzen zijn verder afhankelijk van hoe lang je wilt gaan en welke bestemming je kiest.

WELKE GEZONDHEIDSZORG STUDIES KOMEN IN AANMERKING VOOR EEN WORK THE WORLD STAGE?

Work the World organiseert begeleide stages voor de volgende studies: 1. Verpleegkunde 2. Geneeskunde 3. Verloskunde 4. Fysiotherapie 5. Radiografie (MBRT) 6. Farmacie 7. Tandheelkunde 8. Ergotherapie

Zoek naar blogpost