Als je graag in het buitenland een (vrijwillige) stage wilt lopen maar dat niet kunt financieren, dan hebben wij goed nieuws voor je.

We hebben een aantal richtlijnen samengesteld op basis waarvan je jouw (extracurriculaire) stage kunt financieren. Allereerst leer je hier hoe je geld op kunt halen in de vorm van beurzen, sponsoring en prijzen.

We laten je zien hoe je gebruik kunt maken van de kracht van sponsorevenementen. 

GAAT NIET WERKEN DENK JE? THINK AGAIN.

Je hoeft niet te twijfelen aan de kracht van sponsoring en zeker niet aan de mogelijkheid om zelf een uitstekende fondsenwerver te worden. Als je enthousiast genoeg bent om een stage in het buitenland te ondernemen, dan ben je zeker in staat om je in een fondsenwervingscampagne te storten en daar een succes van te maken. Als je maar een gedegen idee en plan hebt, zul je je verbazen over hoeveel je op kunt halen.

De basisbenodigdheden

Als je hebt bedacht dat je geld op wilt halen, moet je bedenken hoe je dat idee gaat uitvoeren. Dit hangt volledig af van het soort evenement dat je organiseert, maar er zijn een paar basics die je moet onthouden.

- Begin op tijd – het kan aardig wat tijd kosten om alles in beweging te zetten
- Wees open en eerlijk: mensen hebben het recht om precies te weten wat je doet.
- Wees duidelijk en transparant en wat je ook doet, geef mensen niet het idee dat je geld naar een goed doel gaat.
- Zorg voor een goede timing – het kan nooit kwaad om mensen om fondsen te vragen nadat ze hun salaris hebben gekregen!
- Bied potentiele sponsoren een beetje perspectief. Door dingen te zeggen als ‘sla deze week je afhaalmaaltijd over en doneer in plaats daarvan 10 euro aan...’ kan een enorm verschil maken.
- Stel een duidelijk doel – zorg dat zowel jij als je sponsoren weten hoeveel je in totaal wilt ophalen
- Maak het haalbaar: stel jezelf een wekelijks doel.

Soms lijkt het onmogelijk als je alleen maar naar het eindresultaat kijkt. Geloof in je doel en wees er trots op om fondsen te werven – als je trots en gepassioneerd bent komt je boodschap veel verder. Focus je daar op en dan kom je er wel!

SOORTEN EVENEMENTEN

Waarom bak je geen taarten en verkoop die aan taartliefhebbers? We hebben hieronder een lijst samengesteld van de meest effectieve manieren om geld op te halen. Maar er zijn oneindig veel manieren om die ideeën te tweaken en aan te passen op jouw behoeftes.

Verkopen
Maak dingen en verkoop ze. Bak taarten, laat bloemen bloeien, maak kleding, sieraden, alles! Misschien kun je zelfs een rommelmarkt organiseren waarbij deelnemers spullen doneren om te verkopen en ook spullen kopen die door anderen worden ingebracht. De opbrengsten gaan naar jouw doel. Er is geen grens aan wat je kunt doen, dus wees creatief!

Gesponsorde onthouding
Geef iets op waar je gek op bent voor zolang als je kunt en zorg dat mensen je sponsoren. Vlees eten, shoppen, wat dan ook. Als je slaagt, verzamel je het opgehaalde geld en stopt dat in je stagefonds!

Gesponsorde volharding
Nog een klassieker. Zorg dat mensen je sponsoren om een hardloopwedstrijd te doen, een wandelcompetitie, iets met klimmen, zwemmen of wat je ook maar inspireert om actief te zijn. Onthoud wel dat het een uitdaging moet zijn zodat je de interesse wekt.

Gek, wild en fantastisch!
Fondsen werven heeft een lange geschiedenis van mensen die badderen in bonen in tomatensaus, hun benen waxen of gaan bungeejumpen voor een goed doel. Je kunt ervoor kiezen om je familie, vrienden en complete vreemdelingen te verrassen door je haar felgroen te verven voor een week, een hanekam te nemen of het zelfs helemaal af te scheren. Hoewel het vermakelijk kan zijn om deze dingen voor de lol te doen, onthoud wel dat mensen je moeten sponsoren.

Fondsenwerking websites maken dit makkelijker
Fondsenwerving was vroeger misschien niet meer dan rondlopen in de kou met een klembord en formulieren; dat is nu wel anders. Het internet biedt verschillende sites die je helpen om je campagne bij te houden, te promoten en om de fondsen te collecteren.

Je aanmelden voor een account is gratis, maar sommige sites vragen een percentage voor hun diensten van wat je in totaal ophaalt – iets om in gedachten te houden.
Hier zijn een paar voorbeelden:
gofundme.com
gogetfunding.com

*Als je gebruik maakt van deze sites, lees dan alsjeblieft de voorwaarden goed door om er zeker van te zijn dat je geen regels overschrijdt!

Krijg de aandacht!

Social media is je beste vriend als het aankomt op je evenement promoten. Een sponsorevenement organiseren is een ding, maar mensen laten weten dat het er is, is iets heel anders. Je hebt hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, dus het zou zonde zijn als er niemand was om je te steunen.

Gelukkig zijn er genoeg effectieve manieren om jouw boodschap naar de massa te krijgen – en de meeste daarvan zijn gratis.

Vertel het je vrienden en familie. Het eerste wat je doet is het hen laten weten. Bel je moeder, app je vrienden, schrijf een brief naar je tante. Doe wat je kunt doen om de boodschap te verspreiden onder de mensen die dichtbij je staan.

Hang posters en flyers op. Dit is een methode die vaak geprobeerd en bewezen is: het werkt! Maak een mooie poster en flyer en besteedt een weekend aan ze ophangen en uitdelen in een gebied waar veel mensen komen. (wel altijd even vragen om toestemming). Zorg dat alle relevante details er op staan, zoals wat je doet en waarom en de locatie van je evenement op een kaart. Als je contactgegevens wilt meegeven, gebruik dan een tijdelijk e-mailadres dat je kunt verwijderen als je evenement voorbij is.

Wees actief op social media. Social media is gratis en geeft je toegang tot de aandacht van miljoenen mensen. Begin een Facebook pagina, een Twitter en Instagram account en deel de verhalen omtrent jouw evenement. Dit is essentieel om mensen zo vroeg mogelijk betrokken te krijgen.

Als je eenmaal online bent, vergeet dan niet om @WorktheWorld te tweeten en ons te taggen op Facebook of Instagram zodat we het kunnen delen met onze volgers!

VERGEET GEEN DANK JE WEL TE ZEGGEN! 

Iets dat veel mensen vergeten is om ‘bedankt’ te zeggen tegen hun sponsoren. Als iemand je geld geeft, zorg dan dat ze een dikke vette bedankt van je krijgen. Doe dat zo publiek mogelijk. Als andere mensen zien dat je dit waardeert, is de kans groter dat ze je ook willen helpen.