2018

Radiography, Cambodia Phnom Penh

Marieke van der MeijdenEen jaar voordat ik daadwerkelijk vertrok naar Cambodja was ik op zoek naar iets van vrijwilligerswerk dat ik kon combineren met reizen. Uiteindelijk kwam ik de site van Work the World tegen, waarbij er specifiek medische (vrijwillige) stages aangeboden werden.

Dit kwam eigenlijk perfect uit! Én je kan medische ervaring op doen in een relatief arm land, én je kunt er reizen gemakkelijk mee combineren. Dus ik besloot 3 weken stage te gaan lopen in Cambodja om vervolgens door te reizen naar Thailand om daar 2 weken te backpacken.

Waarom ik voor Cambodja heb gekozen? Daar kan ik eigenlijk geen eenduidig antwoord op geven. Het boeddhisme interesseerde me erg en van kinds af aan droomde ik al van de witte zandstranden. Daarom leek Cambodja en Thailand mij wel een geschikte combinatie. Dat was het ook.

Marieke van der Meijden

De dag dat ik zou vertrekken naar Cambodja voelde het allemaal heel onwerkelijk, maar toch drong ook tot me door dat ik 5 weken alleen op reis zou gaan. Ik was nog nooit eerder alleen op reis gegaan, al helemaal niet naar de andere kant van de wereld.

Maar geloof me, dit was de beste beslissing ooit! Het is heel cliché om te zeggen dat je jezelf tegenkomt, maar het is wel zo.

Marieke van der MeijdenToen ik aankwam in het Work the World huis kreeg ik eerst een kleine rondleiding door het huis. De volgende dag had ik met nog een andere student de introductiedag, waarbij we met de tuktuk een klein rondje door de stad maakte.

We zijn langs Central Market gegaan, waar ik mijn ogen uitkeek van alles wat ik daar zag, met name het vlees en vis waarbij je het aantal vliegen niet op één hand kon tellen.

Als afsluiting van de introductiedag zijn we met de tuktuk doorgereden naar een lunchroom, waar ik een heerlijk Cambodjaans gerecht heb gegeten, Amok. Deze eerste dag werden we goed begeleid en kregen we veel informatie over wat we konden verwachten van deze weken.

Mijn eerste stagedag was ik behoorlijk zenuwachtig. Ondanks de verhalen die je hoort van andere studenten weet je tóch niet helemaal wat je kunt verwachten, en al helemaal niet hoe je er zelf op zal reageren. Ik keek deze dag en de dagen erna mijn ogen uit. Het is echt, echt totaal anders!

Marieke van der Meijden

Ik merkte dat het communiceren in het begin wel wat lastig was met de laboranten, maar op een gegeven moment weet je wel een beetje wie open staat voor het beantwoorden van vragen en wie dat ook kan (in het Engels, haha). Ik geef daarom ook de tip, stap naar deze mensen toe en geef ze vertrouwen! Dan helpen ze je met alle plezier.

Marieke van der MeijdenStagedagen waren voor mij van 8:00 tot ongeveer 12:00 uur. In de vrije middagen ging ik met andere studenten Phnom Penh verkennen of gewoon in het WTW huis relaxen. Op donderdagen werden er altijd BBQ’s gehouden.

Dan zag je de vrouwen die voor het eten zorgden ’s ochtends al flink bezig met voorbereidingen treffen. Maar het resultaat mocht er dan ook wel zijn hoor! Een lange tafel met allemaal verschillende gerechten, zowel vegetarische als vleesgerechten.

Met z’n allen zaten we aan een lange tafel met muziek en een drankje. En niet te vergeten ’s avonds wat van het uitgaansleven proeven. Ja, de donderdagen waren altijd een feestje.

In het weekend ben ik met een paar studenten naar Siem Reap gegaan waar we Angkor Wat en de Floating Villages hebben bezocht. Vooral de Floating Villages heeft echt veel indruk op gemaakt!

Marieke van der Meijden

Ik geef als tip ook om echt de weekenden te gebruiken voor reizen en de rest van het land te verkennen. Ik ben zelf een weekend thuis gebleven waar ik achteraf wel spijt van heb.

Iedereen beleeft deze stage-ervaring anders, maar ik geloof dat niemand zou zeggen dat het geen ervaring voor het leven is!

Search Reviews