2018

Physiotherapy, Peru Arequipa

Hogeschool Leiden

Vier bijzondere weken in Arequipa

de Vreeze, Nadia

Al sinds ik op de middelbare school zat wist ik dat ik ooit een reis zou willen maken naar Zuid-Amerika. Jaren zijn voorbij gegaan en Peru kwam steeds prominenter naar voren in deze wens. Met nog een paar maanden te gaan voordat ik zou afstuderen als fysiotherapeut, kwam ik op de Work the World site terecht. Alles viel op zijn plaats en de boeking was binnen twee weken gemaakt. 

Voorbereiden

de Vreeze, Nadia

Direct na het boeken van mijn vierweekse avontuur kreeg ik toegang tot mijn profiel op de site MyTrip van de organisatie. Op mijn profiel stond alle informatie over mijn plaatsing zoals informatie over het ziekenhuis waar ik zou gaan werken en toekomstige huisgenoten tijdens mijn verblijf. Ook werd ik voorzien van een hoop informatie om mijzelf voor te bereiden op het werk in het ziekenhuis.

Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties die je wellicht aanvullend op de vereiste vaccinaties van het land nodig hebt. Best wel handig als je aan zo’n dergelijk onbekend project begint. Ook werd mij verteld dat het voor mijzelf het beste was als ik zo veel mogelijk Spaans zou leren voordat ik op het vliegtuig zou stappen.

Een gouden tip die ik ook zeker aan iedereen zou willen meegeven. Na een aantal maanden aan inlezen, voorbereiden en urenlang nadenken wat ik nou wel en niet in mijn, naar mijn mening te kleine, backpack moest stoppen was het moment dan eindelijk daar. Het avontuur kon beginnen.

Spaans cursus

de Vreeze, Nadia

De eerste week begon ik samen met de vriendin met wie ik deze reis geboekt had aan de intensieve Spaans cursus. De beschrijving intensief vat de week dan ook goed samen. De combinatie van één-op-één lessen en groepssessies zorgde ervoor dat je op verschillende manieren de taal aangereikt kreeg. Het fijne aan de één-op-één lessen vond ik dat je kon aangeven waar je zelf behoefte aan had.

Grammatica geloofde ik op een gegeven moment wel, maar ik wou gewoon praten. Heel veel praten. Dat hielp voor mij heel goed. Zelf had ik op de middelbare school namelijk al een aantal jaar Spaans gehad en daar veel van de grammatica al een keer voor mijn neus gehad. Na de laatste dag had ik veel zelfvertrouwen om te beginnen in het ziekenhuis. 

Drie weken in het ziekenhuis

Na een korte introductie en een rondleiding van de organisatie door het ziekenhuis begonnen wij aan onze tijd in het ziekenhuis. Het voelde een beetje alsof ik in een film was beland. Dit beeld werd gecreëerd door bijvoorbeeld de grote ziekenhuiszalen met daarin 30 bedden en de zusters met ouderwetse hoedjes op.

De verschillen zijn ontzettend groot tussen Nederland en Peru als het gaat om fysiotherapie. De behandelingen die er uitgevoerd worden, worden soms al jaren niet meer toegepast in Nederland. Ook maakten wij kennis met behandelingen die we in Nederland niet eens kennen. Ik denk dat het belangrijk is om hier ook voor open te staan.

de Vreeze, Nadia

Ook de culturele verschillen maakte het werk anders. Veel Peruanen hebben de instelling dat zij ziek zijn, moeten rusten en wij ze beter moeten maken. Terwijl wij juist heel erg vinden dat de patiënt het werk moet doen, wij begeleiden. Even schakelen dus. Hygiëne en privacy bleken twee begrippen die een andere inhoud hadden dan die ik gewend was.

Maar dit is ook een deel van de ervaring. Onze collega’s bleken ook open te staan voor input vanuit onze kennis en dat zorgde voor een prettige samenwerking. Het gaf dan ook voldoening om iets te bereiken met onze patiënten. Zo hadden wij een lieve meneer met flinke doorligplekken omdat hij al maanden(!!) in zijn bed lag en niemand de noodzaak zag van het veranderen hiervan.

de Vreeze, Nadia

We hebben het voor elkaar gekregen om een stuk met hem te lopen en hem regelmatig in de stoel te laten zitten. Dat voelt goed. Wij kregen ook nog de kans om mee te kijken bij een aantal operaties. Het is goed mogelijk om aan te geven wat je wensen zijn tijdens de stage. De staff van het huis kan vaak iets regelen, maar zelf initiatief nemen tijdens je verblijf in het ziekenhuis kan ook zeker geen kwaad.  

Wonen in het WTW huis 

de Vreeze, Nadia

Vier weken lang heb ik gewoond in het Work the World huis. Al na een paar dagen voelde het daar een beetje als thuis. De volledige staff is super vriendelijk en heel erg behulpzaam. In het huis is er 6 dagen in de week een kok aanwezig. Ik eet zelf geen vlees en hier werd iedere dag weer heel fijn rekening mee gehouden.

Uiteraard is het altijd afwachten en geluk hebben met je huisgenoten. Ik kan nu na afloop zeggen dat ik hier hele leuke mensen heb ontmoet, waarvan ik er een aantal hopelijk nog vaak zal zien en spreken nu ik terug ben. Zelf was ik erg fan van het ontbijt. De dag beginnen met pancakes met nutella is toch wel de beste start die ik kon bedenken.

de Vreeze, Nadia

Als ik weer een dag had met motivatie om nu toch echt gezond te doen, kon ik scrambled eggs nemen en een bakje fruit. Voor ieder wat wils. Ik heb werkelijk alleen maar positieve ervaringen met mijn tijd in het huis. Samen met mijn huisgenoten plan je ieder weekend wat je gaat doen.

Zo hebben we in de weekenden de Colca Canyon hike gedaan, de woestijn met de oase Huacachina bezocht en een flinke wandeling gemaakt naar een waterval net buiten de stad. Hiervan is Huacachina mij het meest bijgebleven. Een tour met de sandbuggy door de woestijn en van de zandduinen af sandboarden was een super toffe ervaring.

Na mijn tijd met Work the World heb ik nog drie weken gereisd door Peru  en Bolivia. De basis die ik in deze vier weken gelegd heb met mijn Spaans hebben mij veel geholpen. Een fantastische ervaring die ik zo weer zou doen en nooit zal vergeten.

Search Reviews