2017

Pharmacy, Peru Arequipa

Jacobine van Doremalen studeert aan Universiteit Utrecht.

Een jaar voor vertrek maakte ik beslissing. Vier weken vrijwillige stage als farmaciestudent in Arequipa, Peru. Deze vrijwillige stage was de manier om reizen en iets extra’s doen voor mijn studie te kunnen combineren. De keuze voor de locatie van de stage was een moeilijke. Elk land heeft zo zijn eigen hoogtepunten en ook waren er verschillen tussen de specifieke onderdelen in de ziekenhuizen. Arequipa sprak mij aan doordat het een grote afdeling had voor oncologie en ik hier tijdens mijn studie erg geïnteresseerd in was geraakt.

Dat er daarnaast meer dan genoeg vette dingen te doen waren, was al helemaal meegenomen.

Jacobine van Doremalen

Na aankomst van een veel te lange reis, staat Raoul ons op te wachten. Door het geluk te hebben al iemand anders van Work the World tijdens mijn reis tegen te komen, had ik al de eerste contacten gelegd voor een goede tijd in Peru. De rit naar huis is met 4 meiden, Raoul, de chauffeur en een hoop koffers is zeker iets anders dan dat we in Nederland gewend zijn. Meteen krijgen we een goed uitzicht op Misti, die ik de komende 4 weken nog dagelijks zal zien vanuit het huis.

Het Work the World huis staat op een fantastische plek met een heerlijk dakterras waarvandaan je Misti kan zien. Tijdens mijn 4 weken heb ik heerlijke middagen en ochtendjes in de zon op dit dakterras doorgebracht. Ook maakte dit uitzicht het wassen met de hand een stuk minder erg. De sfeer in het huis was fantastisch.

Vanaf het moment dat ik over de drempel stapte, voelde ik me meteen welkom en was het een plek waar je kon bijkomen van alle activiteiten.

Mijn vier weken in Peru begonnen met een week talencursus. Iedereen in het huis had me al gewaarschuwd dat het heel intensief was, maar dat je grote stappen zou maken. De cursus was zeker intensief met een hele hoop grammatica en regeltjes te onthouden, maar het gaf me ook meer zekerheid in mijn Spaans en dat ik me redelijk kon redden in het ziekenhuis.

De eerste week in het ziekenhuis heb ik meegelopen met de apothekers op interne geneeskunde en bij de bereidingen. In de eerste dagen op interne geneeskunde werd het me meteen al duidelijk dat er grote verschillen zijn tussen Nederland en Peru. Vooral de verschillen in antibioticagebruik waren opvallend voor mij.

Jacobine van Doremalen

De tweede en derde week heb ik doorgebracht op de oncologieafdeling en bij de bereidingen van de chemotherapieën. Opvallend op de oncologieafdeling was dat elke patiënt daar in stadium III of IV zat. Er was dus bij iedereen sprake van metastases of vergevorderde tumoren. Behandelingen waren hierdoor dus ook vooral gericht op levensverlenging en niet op genezing.

De bereidingsafdeling voor oncologie was het meest moderne stukje van het ziekenhuis wat ik heb gezien. De voorzieningen waren eigenlijk grotendeels overeenkomstig met de voorzieningen in een Nederlands ziekenhuis.

Wel was het maar een zeer kleine ruimte met een hele hoop mensen erin.

In de weekenden zaten we zeker ook niet stil en hebben we geprobeerd zo veel mogelijk van Arequipa en de rest van Peru te kunnen zien. Het eerste weekend zijn we met een groepje naar colca canyon gegaan voor een 2-daagse trekking. De zwaarte van de trekking viel erg tegen door de hoogte en het steeds naar boven en beneden moeten lopen, maar de uitzichten tijdens de wandeling maakte zeker een hoop goed. We hebben nog een paar dagen na het weekend flinke spierpijn gehad als souvenir.

Jacobine van Doremalen

Ook Arequipa hebben we goed bekeken. De gratis walking tour door de stad was zeker een aanrader en bracht je op de leukste plekjes van Arequipa en eindigde met een heerlijke queso helado. Ook de alpaca shop is een aanrader. Als het aaien en voeren van de meest schattige alpaca’s je niet over de streep trekt, zijn het wel de fantastisch zachte en mooie sjaals en truien die je er kan kopen.

Het is dan ook zeker handig om wat ruimte in je koffer te houden en goed te sparen voordat je naar Peru komt!

Op het moment dat ik naar Peru ging, zat ik tussen mijn 5e en 6e jaar in. Dit betekende dat ik eigenlijk nog geen stages had gelopen in Nederland. Wel werkte in al in een openbare apotheek in Nederland en wist ik dus wel al iets van de praktijk in Nederland. Het werken in een apotheek in een ziekenhuis is echter natuurlijk al anders dan in een openbare apotheek, dus dit maakte de ervaring in Peru nog leuker.

Aan toekomstige farmaciestudenten zou ik zeker aanraden om met Work the World naar het buitenland te gaan. Tijdens de studie hebben we maar weinig mogelijkheden om in het buitenland te zien hoe het eraan toegaat in een apotheek. Door met Work the World naar het buitenland te gaan, kan je je blikveld van de farmacie verbreden en daarnaast ook nog een fantastische tijd hebben met heel gezellige mensen. Mijn vier weken in Peru hebben absoluut niet gevoeld als werken/stage en de mensen die je daar ontmoet blijven altijd een deel van je leven door de speciale dingen die je samen hebt meegemaakt.

Jacobine van Doremalen

Het belangrijkste om voor Peru te onthouden is dat je proactief moet zijn en gewoon moet vragen als je iets graag wilt zien of doen. Peruanen zijn van zichzelf niet zo extravert, maar wel heel behulpzaam. Ze vinden het heel leuk dat wij naar hun land komen om van hun te leren en vinden het leuk om te horen hoe dingen in je eigen land gaan en wat jij van hun wilt leren.

Search Reviews