2020

Nursing, Zambia Lusaka

Al bij de start van mijn opleiding verpleegkunde wou ik stage lopen in het buitenland. Vrij snel had ik ook al voor mezelf beslist dat dit in Afrika zou zijn. Ik wou zien hoe de gezondheidszorg hier georganiseerd werd. Via school leerde ik de organisatie Work the World kennen. Er werd ons aangeraden met deze organisatie de stage in het buitenland te regelen vooral omdat het gebied waar ik stage wilde lopen zich buiten Europa bevond.Annelien D'Hondt (DHONDT23677)

Uiteindelijk besliste ik naar Zambia te gaan. Dit project sprak me het meeste aan gezien we er stage gingen lopen in het academische ziekenhuis in Lusaka, de hoofdstad. De organisatie Work the World helpt je bij elke stap die je moet ondernemen om je voor te bereiden voor het grote avontuur. Het online platform MyTrip is zeer handig met duidelijke deadlines. Ook is er steeds iemand bereikbaar bij vragen.

Ik was best wel zenuwachtig bij mijn aankomst in Zambia. Maar ik werd onmiddellijk gerustgesteld door de programma manager Elisa die me opwachtte op de luchthaven. Ik miste een deel van mijn bagage bij aankomst maar dit werd volledig geregeld door het team van Work the World ter plaatse en de dag na mijn aankomst was mijn bagage al aanwezig in het huis. Op de eerste dag kreeg ik een rondleiding in het huis en werd ik voorgesteld aan het team. Op de tweede dag gingen we het ziekenhuis bezoeken en kreeg ik ook een kleine tour rond het huis.

Op dag 3 kon het avontuur echt beginnen, de eerste stagedag. Ik liep stage op de dienst General surgery, ik ging enkele dagen de sfeer opsnuiven in het operatiekwartier en ik eindigde mijn stage op de spoedgevallendienst. Ik zag pathologieën die je anders nooit zou zien. Ik mocht helpen bij lokale behandelmethoden zoals het verzorgen van wonden met honing en mocht assisteren bij enkele reanimaties. Annelien D'Hondt (DHONDT23677)

Daarbovenop leerde ik ook om niet te oordelen maar op te nemen hoe bepaalde zaken gedaan werden. Het was fantastisch om te zien hoe de verpleegkundigen er alles aan deden om met zo weinig middelen de patiënten toch te verzorgen en dit met een positieve ingesteldheid. Iedereen was ook zeer vriendelijk en open naar de buitenlandse studenten toe. Eén gouden raad: Stel jezelf voor en zeg vriendelijk hallo. Dan ontvangt iedereen je met open armen.Annelien D'Hondt (DHONDT23677)

Het verblijf in het Work the World huis dan, de sfeer is fantastisch. 4 weken lang met studenten vanuit alle uithoeken van de wereld samenleven. Hier zijn vriendschappen ontstaan voor de rest van mijn leven. We gingen wekelijks samen naar de lokale bioscoop, we deden een Paint & Sip, een echte aanrader en er was de wekelijkse barbecue. Tijdens het weekend gingen we op verkenning naar alle uithoeken van Zambia. We gingen op safari naar Kafue National Park waar we oog in oog stonden met een luipaard. Ook gingen we op avontuur naar de Victoria Falls waar ik ging bungeejumpen, dit was echt “Once in a lifetime ervaring”!

Iemand die ik zeker niet wou vergeten te vermelden is onze taxi-driver John. Hij voerde ons overal naartoe, vroeg of laat, ver of kortbij en hij liet ons alle mooie plekjes van Lusaka en omstreken zien.

 

Als ik mijn ervaring in één woord zou moeten beschrijven zou dit zijn: ONBESCHRIJFELIJK. Dit zegt genoeg nee? Het enige advies dat ik kan geven aan toekomstige avonturiers: “Geniet van elk moment en sta open voor alles zonder te oordelen want voor je het weet is het al terug tijd om naar huis te gaan.”

Annelien D'Hondt (DHONDT23677)Bij deze wil ik nog het Work the World team bedanken, ‘Zikomo’: Judith, Elisa, George, Audrey, Cecilia & Mumba. En natuurlijk de studenten met wie ik al deze ervaringen kon delen (Ellie, Carlijn, Maddy, Maddy, Steph, Nicole, Emily, Jodie, Rosie, Maddie, Monty, Dion & Laura).

 

Search Reviews