2018

Nursing, Peru Arequipa

Corrie Tabak studeert aan NHL. 

Vanaf het moment dat ik iemand van Work the World aan de telefoon had wist ik dat het dit keer wel goed zou komen. Ik was hiervoor met een aantal stagebureaus in contact geweest, maar die communicatie verliep stroef, moest vaak een heel traject door of ik kreeg pas antwoord op een mail na bijvoorbeeld 2 weken.

Corrie Tabak

Na het uitleggen van mijn verhaal aan Work the World werd er snel voor mij aan de slag gegaan. Ik had namelijk niet veel tijd meer om alles te regelen. Samen hebben we alles snel doorlopen en ik kon goed bijhouden op de ‘’MyTrip’’ pagina wat ik nog moest doen: dit werkt erg overzichtelijk en alle belangrijke informatie staat er op.

De reden van mijn keuze; ik heb een passie voor de Spaanse taal en ik zag hierin ook mijn kansen, namelijk mijn Spaanse taalvaardigheden te verbeteren. Arequipa voldeed absoluut aan mijn verwachtingen, eigenlijk was het nog mooier dan ik voor mogelijk had kunnen houden.

Ik weet nog als de dag van gister dat ik met mijn blauwe ‘Work the World T-shirt’ aan stond te wachten op iemand van de organisatie die me zou komen ophalen. Het was al laat in de avond en ik was moe van de lange reis (Ik had er 28 uren over gedaan om in Arequipa te komen). Toen ik naar de ingang liep, zag ik Candy met ook haar blauwe ‘Work the World T-shirt’ staan. Ze kwam op me af en gaf me een dikke knuffel (waardoor mijn zenuwen gelijk een stuk minder werden).

Corrie Tabak

Tijdens de taxirit liet ze me het één en ander van de stad zien en eenmaal aangekomen in het huis maakte ik kennis met mijn huisgenoot die nog op me aan het wachten was samen met de gatekeeper. Ik besloot gelijk naar bed te gaan, want de volgende ochtend zou mijn cursus Spaanse taal al beginnen en ik zou samen met de andere nieuwe studenten een rondleiding door de stad krijgen. Eenmaal ontwaakt uit mijn slaap in mijn prachtige kamer met eigen badkamer, ging ik naar beneden om daar vervolgens de rest van het personeel en medestudenten te ontmoeten. Iedereen zorgde ervoor dat ik me gelijk thuis voelde. Samen met een meisje uit Australië ging ik naar de Spaanse school. Hier werden we naartoe gebracht met de taxi door één van de medewerkers van het Work the World huis.

Eenmaal aangekomen op de school, maakte ik kennis met mijn privé leraar, die mij gedurende deze week ontzettend veel heeft geleerd. Ik heb genoten van de ochtend op school en vanmiddag was het tijd voor de rondleiding in de stad. Wat een prachtige stad is Arequipa. Hier ga ik me de komende drie maanden wel thuis voelen dacht ik! Na deze rondleiding, door iemand van het huis, was het tijd voor een heerlijke lunch. Vervolgens keerden we weer terug naar huis, om nog even op het dakterras van de zon te genieten. Ten slotte werden we om half 6 geroepen dat het eten klaar stond. Wat een luxe. Elke ochtend en avond staan er twee koks voor je een heerlijke maaltijd te bereiden en is er ook nog eens elke donderdagmiddag een barbecue.

Corrie Tabak

Na de eerste week op de Spaanse school, was het tijd voor het echte werk. Namelijk stagelopen in het ziekenhuis. De eerste drie weken zou ik meelopen op de afdeling Oncologie. Samen met iemand van het Work the World huis werd ik rondgeleid in het ziekenhuis. Even dacht ik dat ik in een oorlogsfilm terecht was gekomen, wat een armoede. Ik hoopte mijn steentje bij te kunnen dragen in dit ziekenhuis.

Tijdens mijn stage in het ziekenhuis heb ik veel uiteenlopende situaties meegemaakt. Op een dag werd een meisje van 4 jaar opgenomen, haar moeder had zelfmoord proberen te plegen en besloot haar dochter dan ook maar van het leven te beroven door haar rattengif toe te dienen. Nadat zij werd binnengebracht op de spoedeisende hulp, raakte ik betrokken om haar te verzorgen op de kinderafdeling. Dit samen met de dienstdoende artsen en verpleegkundigen.

Corrie Tabak

Tijdens mijn weken op de kinderafdeling kreeg ik de kans om, samen met een andere student, een dag mee te lopen in de kliniek waar moeders hun baby’s kregen. Opmerkelijk vond ik dat een bevalling in Peru als niet bijzonder wordt gezien, er mag ook geen familie bij aanwezig zijn. Dit in tegenstelling tot in Nederland.

Wat me ook erg is bijgebleven is een patiënt die werd opgenomen op de Oncologie afdeling. Deze man had zo’n ongelooflijk groot kankergezwel op zijn hoofd, dat de hele vorm van zijn hoofd uit verband was getrokken. Wat me opvalt is dat er in Peru weinig gezondheidsvoorlichting wordt gegeven en dat mensen met kanker in een veel te laat stadium pas naar het ziekenhuis gaan. Wat hierin ook een grote rol speelt is de traditionele geneeswijze waar veel Peruanen nog in geloven, wat in mijn optiek onverantwoord, maar ook interessant is.

Corrie Tabak
Ik vind het lastig om te verwoorden wat de grootste verschillen zijn tussen de zorgverlening tussen beide gezondheidssystemen, want eigenlijk is alles anders. Wat me opvalt is dat de technologie ontzettend achter loopt en alles nog op de ouderwetse manier gaat.

In het begin van de stage in het ziekenhuis liep ik tegen de taalbarrière aan, maar naarmate de weken voorbijgingen, merkte ik dat ik steeds meer kon verstaan en begrijpen. De Spaanse taalcursus heeft hier ook een grote rol in gespeeld en dit wil ik dan ook iedereen aanraden. Ik merkte aan het personeel dat ze nieuwsgierig waren maar niet heel veel initiatief toonden. Het is van belang dat jij degene bent die zich proactief en nieuwsgierig opstelt, dan gaat de rest vanzelf. Ik probeerde alles zo min mogelijk te vergelijken met ‘thuis’ en mee te bewegen met de nieuwe cultuur. Door te vragen waarom ze iets doen zoals ze het doen, gaf me veel inzicht.

Corrie Tabak
Tijdens mijn derde weekend ging ik naar Cuzco samen met mijn maatje uit Australië. Eindelijk gingen we Machu Picchu bezoeken. Eenmaal aangekomen waren we helemaal onder de indruk. Machu Picchu is magisch! Terug in Cuzco natuurlijk nog even van de authentieke stad zelf mogen genieten.

Het weekend erna deed ik de Colca Canyon trekking, deze was vrij pittig, maar de natuur maakt alles goed. Het daaropvolgende weekend gingen we met een groepje naar Huacachina. Aangekomen in deze oase midden in de woestijn, kwamen wij aan in ons hostel, waar we aan het zwembad zijn gaan liggen en cocktail hebben besteld, dit was nog eens vakantie vieren! Dezelfde middag zijn we gaan buggien en sandboarden. Dit was weer een weekend om nooit te vergeten!

Tijdens één van mijn laatste weekenden ben ik weer naar Cuzco gegaan om hier samen de verjaardag van een ex-Work The World-bewoonster te vieren. Samen hebben we een kookcursus gedaan, zijn we naar Rainbowmountain geweest en hebben we de zoutmijnen bezocht met quads.

Corrie Tabak

Het Work the World huis was mijn thuis aan de andere kant van de wereld. Er hangt een goede sfeer en het personeel legt je in de watten. De mensen zijn oprecht en interesseren zich voor je. Beneden is een ruimte waar we samen komen en op mijn kamer had ik tijd en ruimte om me terug te trekken als ik behoefte aan privacy had. Boven op het dakterras kon ik genieten van de rust en de zon.

Het was een eer om met zoveel medische studenten vanuit de hele wereld samen te wonen en te werken. Gedurende de periode dat ik in het huis was heb ik een band opgebouwd met mensen, die ik nog tot op de dag van vandaag spreek. Eén vriendin heb ik zelfs vorige week opgezocht in London. Dit is iets waar ik heel dankbaar voor ben, de vriendschappen die in zo’n korte tijd ontstaan zijn. Daarnaast heb ik heel veel van mijn medestudenten geleerd, qua taalvaardigheden, maar ook qua medische kennis en algemene ontwikkeling.

Corrie Tabak

Voor mij was dit één van de mooiste ervaringen die ik ooit heb opgedaan en zou het in de toekomst graag weer willen doen, wellicht dan in een ander land. Ik ben hier enorm van gegroeid en heb de tijd van mijn leven gehad. Van de Spaanse les, tot de salsalessen, tot de avondjes uit in de stad, tot de lieve mensen die ik allemaal heb mogen leren kennen. Het was fantastisch.

Het advies wat ik elke medische student wil geven is, wees niet bang, doe het nu het nog kan, het is een avontuur waar je je leven lang baat bij zult hebben. Je verkent de wereld en je groeit enorm als persoon.

Als mijn familie en vrienden me vragen hoe ik deze stage heb ervaren, geef ik altijd kort antwoord: het was fantastisch en ik heb nog steeds heimwee!

 

Search Reviews