2018

Nursing, Cambodia Phnom Penh

Ebben, Amber

Hogeschool Saxion

Wat was het spannend zo vlak voor vertrek. Mijn eerste reis alleen, en voor het eerst buiten Europa. Gelukkig kon ik alle informatie voor mijn reis vinden op een online persoonlijke pagina ‘MyTrip’.

 Mijn reis naar Cambodja was als een droom die uit kwam. Tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige heb ik altijd spijt gehad dat ik nooit een buitenlandse stage heb gevolgd, na mijn afstuderen kon ik deze tijd eindelijk inhalen. Waarom Cambodja? Cambodja is een prachtig land met mooie natuurgebieden en een rijke culturele bevolking en zo zijn er nog een tal van redenen te noemen om voor dit land te kiezen. De dag van mijn vertrek sloegen de zenuwen toe, maar gelukkig werd ik goed opgevangen door iemand van het Work the World team op het vliegveld van Cambodja.

Ebben, Amber

Tijdens mijn verblijf in Cambodja ben ik ontzettend goed opgevangen en ondersteund door het Work the World team. Zij hebben mij meer verteld over de cultuur en levenswijze van de Cambodjaanse bevolking. Van rondleidingen in de stad tot aan begeleiding bij het opstarten van mijn stage in het ziekenhuis hebben zij mij ondersteunt.
 
Voor mijn stage in Cambodja had ik gekozen om mee te lopen in het kinderziekenhuis in Phnom Penh. Tijdens mijn plaatsing in het ziekenhuis heb ik hier meegelopen op drie verschillende afdelingen: de intensive care, neonatologie en de spoedeisende hulp. Door mee te draaien in de dagelijkse routine kreeg ik al snel een beeld van hoe het in zijn werk gaat in het ziekenhuis.

Ebben, Amber

Naast alle mooie ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn verpleegkunde stage in het ziekenhuis, heb ik natuurlijk ook mindere momenten meegemaakt. Tijdens mijn eerste meeloop dag op de intensive careEbben, Amber overleed een prematuur kindje wegens complicaties na de geboorte. De vader van het kindje barste in tranen uit toen hij het slechte nieuws hoorde. Minutenlang stond de vader met zijn overleden kindje in zijn armen te huilen op de afdeling. Anders dan thuis, liep er niemand naar hem toe om hem te troosten. Ik voelde mij minder op mijn gemak, niets doen ging tegen mijn gevoel in. Eenmaal terug in het Work the World huis ben in gesprek gegaan met een van de managers van Work the World. Zij kon mij meer vertellen over de verschillen tussen omgang met verdriet in de Boeddhistische/ Hindoeïstische cultuur en dit maakte alles een stuk duidelijker voor mij.

Ebben, AmberNaast de fijne hulp van het Work the World team heb ik ook veel plezier en steun ervaren uit de contacten met andere studenten en professionals in het Work the World huis. Doordat iedereen uit de zorg komt is er veel te bespreken onderling. En het leuke is dat het groepje studenten/ professionals zeer internationaal is, hierdoor zijn er vele verhalen te wisselen over het zorgsysteem in de verschillende landen. Ook wanneer iemand van ons een zware dag heeft gehad in het ziekenhuis wisten wij dat we bij elkaar terecht konden en op elkaars steun konden vertrouwen.

Kortom, het was een fantastische ervaring die ik niet had willen missen!

Search Reviews