2019

Midwifery, Zambia Lusaka

- Karel de Grote-Hogeschool -

Hulleman, IlseNa mijn opleiding tot verloskundige vond ik het tijd om wat meer te ontdekken van de wereld en van de medische sector buiten Europa. Ik ben drie weken naar Lusaka geweest met Work the World en heb hier stagegelopen op de verloskamers.

Na een lange reis werd ik heel fijn opgevangen door het personeel van WtW op het vliegveld. Ze ontvingen mij met open armen en gaven mij wat algemene informatie. Het is ongeveer 30 minuten rijden naar het huis.

Het huis is prachtig en de mensen die daar voor je klaar staan zijn echt heel lief. Ik was op moment van aankomst de enige in het huis, maar de mensen daar gaven mij zo’n prettig gevoel en gelijk tips wat ik eventueel kon doen die middag.

Op mijn tweede dag was de officiële introductie in het ziekenhuis, maar ook was er een stadstour en als afsluiting een lunch bij een lokaal restaurantje. De rest van de dag kon je alle informatie laten bezinken om met een goed gevoel te beginnen aan het echte werk.

De eerste dagen op de verloskamer waren overweldigend en indrukwekkend. De manier van werken is op veel punten erg verschillend en alleen al het feit dat ze met 3 vrouwen op 1 kamer bevielen vond ik heel apart.

Ondanks de grote verschillen zijn de mensen die op de afdeling werken ontzettend lief en met al mijn vragen kon ik terecht bij sister Deborah. Ze zijn allemaal erg benieuwd naar hoe het eraan toe gaat in Nederland/België.

Hulleman, IlseEr zijn veel verschillen, maar wat toch het meest opvalt is de mate van hygiëne en het gebruik van materiaal.Ze proberen echt wel bezig te zijn met hygiëne. Zo beginnen ze de dag met schoonmaken van de afdeling, maar met een bak schoon water wordt een volledige ward met 6 bedden schoon gemaakt.

Deze bak met water wordt eigenlijk de rest van de dag niet ververst en je kan je voorstellen hoe het water na het schoonmaken van de ward eruitziet.

Ze hebben op de afdeling wel materiaal, maar veel dingen worden hergebruikt. Zo zijn er een aantal plastic schorten die gedragen worden door de verloskundigen. Deze worden na een bevalling afgenomen met een doekje en worden opnieuw gebruikt bij een volgende bevalling.

Niet-steriele handschoenen zijn er wel maar minimaal en medicatie, ampullen, die al open is wordt gebruikt bij een andere patiënte en zit niet achter slot en grendel dus iedereen zou het zo mee kunnen nemen.

De vrouwen bevallen allemaal alleen. Er zijn geen mannen toegestaan op de afdeling en ook andere vrouwelijke familieleden zijn enkel welkom om snel wat spullen af te geven, maar moeten dan ook de afdeling weer verlaten.

Je maakt zoveel verschillende situaties mee. Meisjes bevallen soms al heel jong, de jongste die ik heb gezien was 14 jaar. Ook heb ik verschillende vrouwen gezien die rond de 20 waren en van hun derde kindje beviel.

Hulleman, IlseEr zijn meerdere situaties die mij bij zijn gebleven en een daarvan gaat over een meisjes van 18 jaar, dat beviel van haar eerste kindje op 27 weken. Dit bleek een doodgeboorte te zijn. Er is in Zambia dan geen ruimte voor emoties. Dit was erg schrijnend om te zien.

Ondanks de harde situaties die je daar meemaakt is het een ongelofelijke ervaring geweest die ik voor geen goud zou willen missen. Met vragen krijg je heel veel voor elkaar. Een super leerzame ervaring!

Naast de stage was er meer dan genoeg ruimte om het land te ontdekken. Na je stage door de weeks had je voldoende tijd om nog even naar een marktje of winkelcentrum te gaan. In het weekend kon je verschillende trips maken. Doordat de afstand over het algemeen erg ver was vertrok je op vrijdag en kwam je maandag weer terug waardoor je eigenlijk maar drie dagen in de week stage had.

Het eerste weekend ben ik naar South Luangwa in Mfuwe geweest. Dit is een nationaal safaripark. We verbleven in de Marulu lodge wat een absolute aanrader is. De olifanten, apen en in de avond nijlpaarden lopen over de lodge zelf en het uitzicht over de rivier is erg mooi.

We hebben hier 2 dagen safari’s gedaan. Met een wake-up service start je dag om 5:00 waarna je om 6:00 vertrekt voor je eerste drive van 4 uur. In de middag maak je weer in drive waarbij je de zonsondergang kan zien en nog een stukje in het donker over het safaripark rijdt. Je ziet hierdoor zoveel verschillende dieren en de gidsen doen echt hun best dat je zoveel mogelijk dieren ziet.

Hulleman, IlseHet tweede weekend zijn we naar Livingstone geweest. We verbleven in Fawlty towers. We hebben de eerste dag gezwommen in devilspool, waarbij je uiteindelijk op de rand van een waterval licht, en aansluitend hebben we de Victoria Falls bezocht. Het is een prachtige omgeving en devilspool is ontzettend gaaf om te doen.

Naast de stage en de vrije weekenden waren er altijd de mensen van WtW waar je op terug kon vallen. De kok maakte elke dag ontbijt, lunch en avondeten voor je. Judith en Elisa hielpen je overal bij en als je ergens mee zat rondom je stage of iets in het huis kon je te allen tijde bij ze terecht. Er hingen telefoonnummers en we mochten ze letterlijk dag en nacht bellen.

Wat ook echt superleuk was, was dat ze elke donderdag barbecue avond hadden. Alle mensen van WtW bleven hier ook bij om de band onderling te versterken. Om de week deden we naast de barbecue dansen of lokale spelletjes. Altijd een erg gezellig avond waarbij je iedereen echt leerde kennen.

Ik heb echt een ontzettend leuke en leerzame tijd in Lusaka gehad. Ik heb mensen leren kennen van overal over de wereld en kan echt zeggen dat ik hier oprechte vriendschappen heb gesloten! Een tijd om nooit te vergeten!

Search Reviews