Het klinkt te gek: een maand verkassen naar een ver oord om mee te lopen  in een ziekenhuis in een ontwikkelingsland, nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe vrienden te maken. Maar let’s face it: je banksaldo bevindt zich onder het vriespunt en zoveel tijd heb je niet voor een bijbaantje. Geld bij elkaar sprokkelen voor een (vrijwillige) buitenlandse stage is niet alleen moeilijk, het is onmogelijk. Het heeft totaal geen zin om die Work the World brochure te openen...  

Natuurlijk wel!

Het Engelse BMJ publiceerde een geweldig artikel over het financieren van je stage, waarbij de nadruk lag op budgetteren. ‘Een budget opstellen is mogelijk, maar vergt kennis, planning, organisatie, doorzettingsvermogen en lef’. Dit sluit helemaal aan bij wat wij onze studenten ook regelmatig meegeven: een buitenlandse stage is bereikbaar voor iedereen.

Waar moet ik beginnen?

Ga er even rustig voor zitten en bedenk waar je precies heen wilt, hoeveel het kost en wat voor financieringsmogelijkheden er zijn.

Wanneer moet ik beginnen?

Idealiter begin je een jaar van te voren met de planning. Dan heb je tijd genoeg om het geld bij elkaar te krijgen en je aan te melden voor sponsoring en dergelijke – iets dat nogal tijdrovend kan zijn.

Hoe kom ik erachter wat voor externe financiering er mogelijk is? (beurzen, sponsoring, et cetera)

Er zijn honderden partijen die interesse hebben in het financieren van stages (voor vrijwillige stages is dit vaak iets lastiger maar zoek het toch even goed uit). Dus praat met je begeleiders van je hogeschool of universiteit en schrijf je in bij sites als Nuffic om op de hoogte te blijven van nieuws over beurzen en mogelijke beurzen te zoeken.

Voor studenten aan Universiteit Leiden bestaat er bijvoorbeeld een 'beurs', hetzelfde geldt voor studenten aan de RUG maar check alle mogelijkheden dus vooral even met het International Office van jouw universiteit. Voor alle gezondheidszorg studies in Belgie bestaat de zogehete VLIR-UOS beurs. Hier zijn er maar een aantal van maar het is altijd het proberen waard.

Hoe kom ik in aanmerking voor een beurs of subsidie?

Aan elke beurs of subsidie zijn andere criteria verbonden. Soms is het doorgeven van stagedetails voldoende en soms komt er meer bij kijken, zoals projecten tijdens je stage of rapportages na afloop. Vrijwel altijd wil de betreffende partij weten wat de reden van je stage is en wat je ter plaatse hoopt bij te dragen.

Hoe stel ik een budget samen?

Zet al je vaste kosten op een rijtje – in onze prijs zitten je accommodatie, maaltijden, vervoer van en naar het vliegveld en de kosten rondom het organiseren van je stage al inbegrepen. Niet inbegrepen zijn de kosten van je vlucht, visum en verzekering, aangezien deze door het jaar heen variëren en je de beste deal regelt door zelf rond te shoppen. Uiteraard geven we je graag tips en een schatting van het bedrag. Houd ook rekening met de kosten voor sociale activiteiten en reisjes in het weekend; ook hiervoor kunnen we je een reële schatting geven. Wees zo gedetailleerd mogelijk, ook relatief kleine bedragen als het vervoer van en naar je stage zijn relevant (wij laten het je weten als hier kosten aan verbonden zijn). Je kunt het aangevraagde bedrag immers niet bijstellen gedurende je stage.

Mijn hogeschool/universiteit wil graag meer weten over mijn plannen

Of je nu in je eigen land of in het buitenland wilt werken, je zult een stageplan moeten overleggen met je begeleider, zeker als je hoopt op subsidie vanuit je hogeschool of universiteit. Elk opleidingsinstituut heeft andere eisen en we doen ons best zoveel mogelijk informatie te verschaffen over je stage/co-schap, begeleider en ziekenhuis. Ook geven we je graag een officiële schriftelijke stageverklaring – iets dat ook van pas kan komen bij het aanvragen van subsidie.

Hopelijk heeft dit je goede inspiratie gegeven en kun je je plek vast gaan zetten :)